Bygger unik anläggning för textilåtervinning

Publicerad
2016-08-25
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

Smart Textiles samarbetspartner re:newcell AB har börjat bygget av en miljösmart demoanläggning i Kristinehamn. En helt ny teknik möjliggör tillverkning av nytt fibermaterial utav textilavfall.

Smart Textiles har tagit fram världens första plagg av återvunnen bomull, den; Gula Klänningen, i samarbete med re:newcell. Nu byggs en demoanläggning för återvinning av textilavfall. Med ny teknik kan gamla textilier såsom jeans eller t-shirts blir till ny textilmassa.
Massan kan användas, för att tillverka nya kläder som håller branschens hårda krav. Att kunna öka mängden av naturmaterial genom att förlänga livslängden på redan tillgängliga resurser, har hög prioritet både bland konsumenter och bland de stora modeföretagen. Bygget förväntas slutföras under första kvartalet 2017.