Från 0 till 50 000 kvm

Från 0 till 50 000 kvm

Publicerad
2016-05-30
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

En swissQprint Nyala 2 har nyligen nått något av ett rekord med 50 000 tryckta kvm. Storformatsskrivaren står på Atelier Bischof AG i Tübach, Schweiz och där den har varit igång nästan nonstop sedan februari 2015.

Roger Neff och Inti Willmer, Atelier Bischof AG. Deras Nyala två UV Skrivaren har skrivit 50 000 kvm på tio månader.

– Detta är den typ av milstolpe, som vi normalt skulle fira, skrattar Roger Neff, chef för Atelier Bischof AG i den schweiziska staden Tübach.
– Men festen kommer att få vänta, eftersom produktionen för närvarande körs på högväxel.

Milstolpen han hänvisar till är de 50 000 kvm, som deras swissQprint Nyala 2-skrivare har kört på bara tio månader efter installationen.

– Det är något av en unik prestation, tillägger Maurus Zeller, produktchef på swissQprint.
– Visserligen är Nyala 2 vår mest produktiva maskin, men man kan säga att vår genomsnittliga kund inte är i närheten av att klarar det. Fast det visar på potentialen till ökad lönsamhet.

Stabilitet med två skift
I början av februari 2015 fick Atelier Bischof levererat och installerat sin Nyala 2 och av en ren tillfällighet visade det sig också vara maskin nr 500, som då lämnade produktionen vid swissQprint. Det har sedan visat sig vara en flitig allround-maskin, som vanligtvis arbetar två skift per dag och även tre skift vid högtrafik. Operatörerna uppskattar skrivaren för sin stabilitet och tillgänglighet.

– När tiden är knappa, är kraschar det sista du behöver, förklarar Inti Willmer.

Han arbetar varje dag med Nyala 2 och det är ett spännande arbete. Den stora fördelen är att man kan hantera alla kampanjer med en och samma skrivare. På detta sätt är man garanterade färgöverensstämmelse från banners till POS. För Neff håller swissQprints löfte om större volym och högre produktivitet.

– Effektiviten hjälper oss att kompensera lägre marginaler, tillägger Roger Neff.
– Just nu finns det många som kämpar för överlevnad på marknaden.

Han förväntar sig vanligtvis tre till fyra år, innan denna typ av produktionsutrustning har betalat sig, men om man fortsätter att använda Nyala 2, som man har gjort hittills, kommer det att uppnå det långt tidigare.

Ny funktion monteras
I november förra året installerade swissQprint ett tystare och mer ekonomiskt vakuumsystemet hos Atelier Bischof AG, som omedelbart ersatte sina traditionella pumpar med det nya systemet. Det har drastiskt minskat ljudnivån, vilket medarbetarna uppskattar och dessutom minskar energikostnaderna.

Roger Neff och Inti Willmer, Atelier Bischof AG. Deras Nyala två UV Skrivaren har skrivit 50 000 kvm på tio månader.