Torkade minnen får nytt liv med Epson

Publicerad
2015-12-09
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Per-Olof Stoltz är fotografen från Skåne, som 2009 flyttade till sin frus hemstad Göteborg. När de strosade runt i sina nya kvarter i Linnéstaden, upptäckte de en liten second hand-butik längs Första Långgatan, som drevs av ett par äldre kvinnor.

Butiken var fylld från golv till tak med kläder på ställningar och ouppackade i påsar. Per-Olof Stoltz tittade närmare på en av påsarna, som utöver kläder innehöll ett gammalt fint skolherbarium, som han direkt fastnade för och köpte. Men det impulsiva köpet hamnade i en bokhylla och glömdes med tiden bort.

Fem år senare fick Per-Olof en idé, om att skapa en digitaliserad version av det gamla skolherbariumet och ge nytt liv till de torkade, färglösa växterna, som en kvinna vid namn Anne-Marie så omsorgsfullt samlat 1931.
Strax efter julen 2014 började han experimentera med tekniken på sin skanner Epson Perfection 4870. Fördelen, enligt Per-Olof Stoltz, med skanningsprocessen, jämfört med om han använt sig av ett ljusbord och sedan fotograferat växterna, är att han inte begränsas av kamerans upplösning:

– Skannern matar in all information från växten och har gjort det möjligt för mig, att kunna förstora upp en liten växt om 10 centimeter till att bli 1,5 meter lång. Det är fantastiskt att se hur väl det fungerar och gör det möjligt att i princip se varenda liten växtcell, säger Per-Olof Stoltz

När växterna sedan var inskannade påbörjades det känsliga arbetet med att få fram strukturerna och färgerna. Per-Olof sökte information på nätet, för att hitta rätt färger och använde sig sedan av Photoshop, för att locka fram dessa ur de 80 år gamla växterna.
Projektet publicerades först som en e-bok med namnet; Anne-Maries Herbarium, efter den ursprungliga ägarinnan och skaparen av boken. Men under sommaren 2015 kunde besökarna på Botaniska Trädgården i Göteborg, se hur Per-Olof med digital teknik skapat en fotografisk tolkning, som gett nytt liv åt de gamla växterna.

– Fotografierna skrevs ut på storformatsskrivaren Epson Stylus Pro 9900 och resultatet blev makalöst vackert.
– Det är obeskrivligt att få se en 80-årig färglös lilja återfå all sin prakt i ett 50×70 format med vibrerande färger, poängterar Per-Olof Stoltz.

SM515 Torkade minnen får nytt liv med Epson herbariet2