Målet är miljön

Publicerad
2015-12-08
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

På Stångjärnsgatan 5 i Örebro hittar vi det välkända och väletablerade företaget Örebro Screen.

IMG_0561-(1)-jjj

En solig, vacker dag i slutet av april gjorde Latex-bussen från Schneidler Grafiska ett nedslag just där och självklart var Screen&Marknaden på plats.

Vid det här laget hade Latex-bussen rullat halvvägs; ca 225 mil genom Östergötland, Stockholm och runt Mälardalen. Inte mindre än 50 intresserade kunder på 17 olika orter hade besökts på åtta dagar. Alla hade fått en demonstration av HPs latexskrivare och informerats generellt om Schneidlers materialutbud.

En turné som heter duga
Det är inte första gången som Schneidler turnerar med HPs latexprintrar och förmodligen inte sista heller. För två år sedan åkte man runt med en rejäl långtradare och bjöd in till A new world of possibilities with the HP Latex Printing Technology.

– Vi på Schneidler är glada att tillsammans med HP kunna bjuda in intresserade till en inspirerande dag, där man får se hur otroligt enkelt man kan bredda sina erbjudanden och öppna nya marknader, sade Kristoffer Skantze då.
– Samtidigt som man ökar effektiviteten i produktionsprocessen med HP Latex; allt-i-ett-bläcktekniken, tar man också produktionen och kundernas behov av visuell närvaro till en ny nivå.

HP Latex Printing-tekniken eliminerar nackdelarna och kombinerar det bästa hos lösningsmedelbaserade och vattenbaserade bläck, så att man med en mångsidig och kostnadseffektiv HP Latex-skrivare kan säga ja till fler produktioner än någonsin tidigare. Från interiördekoration som tapeter, konstreproduktion på canvas och dekoration på textilier till butiksreklam, utomhusbanderoller, fönsterdekorer och fordonswrapping.

Nu behöver man inte längre välja mellan att producera för inom- eller utomhusbruk och dessutom får man en grön teknik, som till stor del eliminerar miljöproblemen.
Det här är en unik möjlighet till att producera bättre, snabbare, billigare och grönare än med befintliga eco-solvent eller light-solventbaserade utskriftslösningar.

Vattenbaserat
Beståndsdelarna i tekniken är vatten, pigment och latex. Man printar som vanligt, men sedan värmer man ur vattnet och latexen smälter över pigmenten. Det ger ett väldigt hållbart resultat, som är helt klart när materialet lämnar skrivaren och behöver inte ventileras utan är färdigt för exempelvis laminering, om man så skulle vilja.

– Tekniken medger att man kan trycka på ett brett utbud av material, både behandlat och obehandlat, säger Thomas Mårtensson, som tillsammans med Charles Ehrnsten bemannar turné-bussen.
– Resultatet klarar hårda krav för såväl inomhus- som utomhusbruk.

Det var år 2008, som HP lanserade sin första latexskrivare och man är än idag ensam om en helt vattenbaserad teknik. Samtidigt som möjligheterna för tekniken öppnar upp en gigantisk marknad.

Tre varianter
HP Latex 300-serien är den tredje generationens latexprintrar med en stark kombination av prisvärdhet och mångsidighet. Dagens portfölj bjuder på tre varianter; HP Latex 310, HP Latex 330 och HP Latex 360.

Samtliga skrivare använder det nya HP-831 bläcket, med 6 färger + optimizer-vätska, som omedelbart binder pigmenten på materialets yta för optimal bildkvalitet, även vid hög utskriftshastighet. Bläcket och den nya värmetekniken är hämtat från HPs stora Latex 3000 och ger lägre härdningstemperaturer, högre kvalitet och hög reptålighet. Lägre temperatur spar energi och uppvärmningstiden för skrivarna är bara 1,5 minuter.

Lämpliga media för latextryck är exempelvis banderoll, självhäftande vinyl, polykarbonat, film/backlit, papper, textil, flagga, nätvinyl/mesh mm. Den klarar både bestrukna och billiga obestrukna material.

HP Latex 310 klarar ett materialformat på 254-1371 mm och har en möjlig utskriftshastighet på 5-48 kvm/tim. Motsvarande för HP Latex 330 är 254-1625 mm och 5-50 kvm/tim.

Inbyggd spektrofotometer
Med HP Latex 360 klarar man samma materialformat som på 330:an, men man får en möjlig utskriftshastighet på 5-91 kvm/tim och är med andra ord idealisk för brådskande jobb. Den producerar inomhus- och utomhusapplikationer på en mängd vanliga media, till och med på genomsläpplig textil, som flagga eller mesh. De högkvalitativa, hållbara utskrifterna har en reptålighet jämförbar med hard-solvent bläck.
HP Latex 360 har bläckuppsamlare för porösa material, som flagga eller mesh, automatisk registrering för dubbelsidiga utskrifter och en inbyggd spektrofotometer för enkel färgprofilering och konstant färghållning.

– Latexskrivarna är inte bara miljövänliga, utan också nästan helt underhållsfria, berättar Thomas Mårtensson.
– Det är i princip bara att dra ur sladden och åka på semester. När man kommer hem, sätter man bara sladden i väggen och kör som vanligt.

Viktiga kundmöten
HPs övergripande mål är att på sikt kunna eliminera all användning av lösningsmedel inom den grafiska industrin. Självklart deltar man på olika mässor, men bussturnéerna har visat sig ge väldigt värdefulla kundkontakter.

– Vi kommer så nära kunderna och får helt unika möjligheter att hos dem skapa en bild av vilka enorma möjligheter, som latextekniken kan erbjuda dem, säger Charles Ehrnsten.
– Vi var på turné i höstas och nu en vårturné och jag är övertygad om att vi snart kommer att vara on the road again.

– Dessutom känns det som om marknaden börjar få rejält med fart; det hörs allt mer positiva tongångar och då ska vi självklart hålla oss framme.

Schneidler-koncernen hade 2013 en omsättning på 212 miljoner kronor med ett resultat på ca 10 miljoner kronor. Företaget har drygt 70-talet medarbetare med huvudkontor i Kista och säljkontor i Göteborg och Helsingborg. Den norska verksamhet; Schneidler Norge AS, ligger i Drammen utanför Oslo.

IMG_0539dd

Läs även

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman