Nanopress till förpackningar, från Landa

Nanopress till förpackningar, från Landa

Publicerad
2015-04-14
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Förpackning

Den första nanongrafiska tryckpressen från Benny Landa kommer i en beta-version, som kommer ställas hos en kund under 2015. Pressen heter S 10 och är utvecklad för förpackningstryck på kartong.
Det har tagit längre tid att utveckla och färdigställa tryckpressen än vad Benny Landa räknat med, sedan han först presenterade sin nanongrafiska tryckteknik på Drupa för snart tre år sen. I maj 2016 är det dags för Drupa igen och då har Benny Landa och hans team bokat en dubbelt så stor monter yta jämfört med vad Landa hade under Drupa 2012.
I början av 2016 kommer beta-versionen av S 10 för dokument, broschyrer, böcker etc att rullas ut på tryckerier.

Den nu omdesignade nanopressen S10 har vuxit från en vikt på 10 ton till dagen vikt på 30 ton; det är tack vare den massiva uppgraderingen och redesignen som pressen genomgått. Mycket ny teknik har tillförts och pressen kommer att vara state-of-the-art när den når marknaden.
Beta-versionen av S10 kommer i format 70×100 cm, med en produktionshastighet i nivå konventionella offsetpressar. Arkmatad 13 000 ark i timmen och rulle-till-rulle 200 meter/minut.

Landas nanografiska tryckteknik är vad man kallar digital offset. Med hjälp av inkjet skrivs tryckbilden på en tryckduk, som fysiskt avsätter bilden på trycksubstratet. Tryckbilden kan ändras simultant under gång, så att varje sida får en unik tryckbild, ett sk variabelt tryck.