Mer än bara Screenrenovering

Publicerad
2015-04-21
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Under många år var Gävleföretaget Screenrenovering AB en trogen annonsör i Screen&Marknaden, men så upphörde annonseringen och när en av våra reportageresor ändå hade Gävle som mål, beslöt vi oss för att göra ett besök.

På den nyöppnade lunchrestaurangen; Hemma hos Eva, träffade vi Anders Björklund som äger Screenrenovering i Gävle AB, som han driver tillsammans med sin sambo; Cecilia Axnér.

– Jag köpte företaget efter det att min svärfar och Cecilias pappa Lars-Uno Axnér gick bort 1998, berättar Anders Björklund.
– Under flera år annonserade vi i Screen&Marknaden, men sedan minskade verksamheten och vi servade mest lokala företag, men det rullar på.

Lars-Uno Axnér var egentligen smed, men när företaget han jobbade för gick i konkurs och han blev arbetslös, tog han kontakt med några fd kunder och fortsatte att svetsa och tillverka screenramar i aluminium. Det var nu, år 1990, firman Screenrenovering bildades och 1995 registrerades det som aktiebolag.

Långt före dess startade Nils Axnér, Lars-Unos bror, företaget Deltab AB, som är bland de största profil- och promotionföretaget i Gävleborg med 12 medarbetare och en omsättning på drygt 20 miljoner kronor.

Spacio, nuvarande Marabu, levererade både material och utbildning till Screenrenovering. Idag hämtar man ramar, dukar och annat material från Anilinkompaniet, Specialfolie Sverige AB i Södertälje.
Bland de projekt som svärfadern arbetade med, minns Anders Björklund några gigantiska ramar till en flaggfabrik; något som tidigare inte skådats i branschen.

Investerat i fastighet
Idag finns det ingen fast anställd i företaget och Anders Björklund hoppar in när det så behövs. Det gäller också sambon Maria Axnér, som till vardags arbetar med redovisning och bokföring på Grant Thornton i Gävle.
Kunder är i stort sett lokala företag, som behöver hjälp med nya aluminiumramar. Man spänner också om ramar, sätter dit ny duk och hjälper en del kunder med emulsioner. Omsättningen pendlar mellan 0,5-1,0 miljoner kronor.

Det var i början av 1990-talet som Anders Björklund började arbeta till och från på Screenrenovering, för att efter det att han gjort lumpen börja där på heltid. Efter en tid i FN-tjänst återvände han till Screenrenovering, som han alltså köpte efter det att sambon Cecilias far gick bort 1998.

– Jag har mer eller mindre alltid haft lite arbete och egen verksamhet vid sidan om, men Screenrenovering ligger mig mycket varmt om hjärtat, säger Anders Björklund.
– Nu har vi också investerat i en fastighet med fem lägenheter och kommer att bygga ut med ytterligare fyra lägenheter i vår.

Anders Björklund är född och uppväxt i Gävle, men har delar av släkten och kompisgänget i Söderhamn där han tillbringat många av barn- och ungdomens somrar.

Screen blir kvar
En av orsakerna till att verksamheten inom Screenrenovering minskat är dels att marginalerna och vinsterna inte blir så stora på en så begränsad marknad, dels att konkurrerande tekniker ersätter mycket av det Screenrenovering kan erbjuda.

– Som det ser ut kommer vi nog att ha ett antal kunder även i framtiden, för jag tror inte att screen kommer att försvinna, menar Anders Björklund.
– På vissa områden kan man inte ersätta screen och det kan nog till och med vara så att lönsamheten inom de delarna av screen kan komma att öka.

Hög kvalitet och snabb service tillsammans med konkurrenskraftiga priser är en kombination som gör att Screenrenovering fortsätter att vara leverantör till flera kunder. Är man inte störst på marknaden, gör det att man alltid anstränger sig lite mer än sina konkurrenter.

Schaktfria tekniker
Nordic Drilling System AB eller NDS är ett entreprenadföretag som specialiserat sig på styrd borrning under mark; vägar, sjöar, stadsmiljö etc. Exempelvis är företaget totalentreprenör vid markdragningar av bredband, elnät, fjärrvärme, accessnät samt miljöborrning.

Idag har NDS 6 medarbetare och omsättningen ligger på drygt 10 miljoner kronor; en omsättning som man de två senaste åren fördubblat. Företaget ägs av Anders Björklund genom Screenrenovering AB och Fredrik Pierre genom hans företag Pierre Entreprenad AB, som har 50-talet anställda och en omsättning runt 90 miljoner kronor.

– Jag skulle aldrig kunna arbeta 7-16. Jag älskar att jobba och ha mycket att göra, förklarar Anders Björklund.
– Det är perfekt för mig att köra Screenrenovering samtidigt som jag driver NDS med mål att nå en omsättning på minst 2 miljoner kronor per anställd och inom 2-3 år omsätta mellan 15 och 20 miljoner kronor.

En målsättning är också att hitta någon som kan svara för verksamheten på fält, medan Anders Björklund skulle ägna sig mer åt försäljning och marknadsföring.

I Gävletrakten är det ganska dåligt med jobb inom bygg och anläggning, men NDS har sin verksamhet över hela landet; mycket i Stockholmsregionen, just nu också i Svintuna utanför Norrköping och på Norrlandet i Gävle.

Skidor och tuber
Är man entreprenör och har man den energi och det driv som Anders Björklund har så är fritiden inget problem; antingen jobbar han eller blir det slalombacken eller ett dyk ner i havet.

– Vi har en stuga i Vemdalsskalet och där tillbringar vi långhelger som jul och nyår hela familjen och alla gillar att åka slalom, till och med 17-åriga Robin som flyttat hem till oss.

Övriga familjen, utöver sambon Maria, är 15-åriga Tova, 11-åriga Albin och så det 9-åriga yrvädret Leo.

Dykarcertifikat tog Anders Björklund i lumpen, då man kunde få det subventionerat. Han har dykt både i Medelhavet och Röda havet och på många andra mer eller mindre exotiska platser, men favoritdyket ligger utanför Gävle; Nedjan.

– Det är helt otroligt att dyka ner till fartyget, säger Anders Björklund och fortsätter;
– Det är som om tiden stod stilla och som om hela fartyget har en enorm historia som det vill berätta för mig.

S/S Nedjan var ett svenskt ångdrivet lastfartyg, byggt i Skottland år 1893 och 64 meter långt. I januari 1954 var hon ett gammalt slitet fartyg, som seglade ut från Norrsundets hamn nära Gävle. Lasten var virke och det var storm och minusgrader.

Under natten gjorde hon nödanrop över radio, för att slutligen förlisa i Gävlebukten. Ingen överlevde förlisningen och själva vrakplatsen var länge okänd. Först 1996 återfanns vraket med hjälp av side-scan-sonar.
Hon ligger på 32 meters djup norr om Eggegrund i Gävlebukten. Hon är mycket välbevarad och står rätt upp på botten i ett stycke, men roder och propeller saknas. Av de 17 omkomna syns inga spår.

I mars åker Anders Björklund och några kompisar till schweiziska Zermatt för att faktiskt koppla av lite och skämma bort sig under en vecka. Något som vi mer än väl kan unna honom, om han bara klarar det.

WEB
Anders Björklund