Nya utbildningar på Xenter Tumba

Publicerad
2015-03-27
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

3d-tekniker är en helt unik 2-årig YH-utbildning, som startar till hösten tillsammans med Hisstekniker och Expo, skylt- och storbildsproducent samt fyra redan rullande utbildningar.
Myndigheten för Yrkeshögskolan har lämnat besked om vilka YH-utbildningar, som beviljats statsbidrag. Konkurrensen var stenhård och Xenter sökte tretton utbildningar varav tre beviljades, två helt nya; 3d-tekniker och Hisstekniker.
Av totalt 1 337 ansökningar blev 358 beviljade, det vill säga ungefär en fjärdedel
av dem.

Myndigheten för Yrkeshögskolan tar särskilt upp det unika med Xenters 3d-utbildning;

– Inom teknikområdet är 3d-printing ett relativt nytt fenomen, där det i årets ansökningsomgång beviljas en utbildning med den inriktningen.

3d-tekniker gör prototyper till dentala produkter, flygplan och andra reservdelar till så väl människor som maskiner. Det kan även röra sig om avancerade designprodukter, som inte går att tillverka på annat sätt. Xenter är ensam om den här utbildningen i hela landet.

Expo, skylt- och storbildsproducent handlar om att formge den urbana miljön, om design och projektledning av skyltar, storbilder, butiksexponering, mässor och event, från idéskiss till färdig produktion.

De tre nya utbildningarna innebär en volymökning av antalet studerande på Xenter med 40% hösten 2015 jämfört med våren 2014.