LED – framtidens ljus

Publicerad
2015-03-10
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Nobelpriset i fysik 2014 tilldelades uppfinnarna av den blå lysdioden, som gett upphov till en effektiv och klimatvänlig LED-belysning; Isamu Akasaki Hiroshi Amano och Shuji Nakamura.

– Vi hoppas att Nobelpriset kan ge LED den uppmärksamhet det förtjänar och att energieffektivisering av all belysning kommer igång på allvar nu.
– Det finns enorma vinster att göra på att byta ut all ålderdomlig belysning till LED-teknik; både rent ekonomiskt och för klimatet, säger Mats Holme, VD på branschorganisationen Belysningsbranschen

Belysning svarar för ungefär en fjärdedel av världens elförbrukning. Det innebär att vi med smartare belysning skulle kunna spara mycket på jordens och våra egna resurser. LED-tekniken, tillsammans med moderna styrsystem, kan ge en så stor energibesparing som 85%. Ålderdomlig belysning finns i stor utsträckning exempelvis i offentliga lokaler, som skolor, vårdlokaler och kontor. Där har företag och offentlig förvaltning stora belopp att spara genom att byta ut belysningen.

Genom att byta ut all gammal belysning till moderna system med LED skulle vi enbart i Sverige kunna spara sex terawattimmar per år. Det är lika mycket el som producerades av Sveriges vindkraft år 2011 och motsvarar ett värde av sex miljarder kronor.

Sedan uppfinningen av LED-ljuset har effektiviteten utvecklats i snabb takt och överskrider både glödlampan, halogenljuset och lysrörens effektivitet. Dessutom har den en mycket längre livslängd.

Det finns en gammal fördom kring LED; att ljuset ska vara kallt, blått och artificiellt, vilket kanske gjort att tekniken inte slagit igenom på bred front i hem och offentliga miljöer ännu, menar Mats Holme.

– Inget kan vara mer fel. LED-tekniken tillåter att vi, i princip obegränsat, bestämmer, vilka egenskaper ljuset ska ha i olika situationer.
– Vi kan t ex efterlikna det naturliga ljusets växlingar, skapa miljoner olika färger och ändra ljusstyrka och mönster i det oändliga, avslutar Mats Holme.

LED har också en lång livslängd, upptill 35 000 timmar mot glödlampans ca 1 000 timmar). I laboratorieförhållanden har för LED uppnåtts en effektivitet på 300 lumen/watt. Glödlampans effektivitet är ca 16 lumen/watt och lysrörets ca 100 lumen/watt.