Inte vilken skärm som helst

Publicerad
2015-03-24
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

NEC Display Solutions är en världsledande leverantör av innovativa bild- och presentationslösningar och är en del av NEC; en av världens ledande leverantörer av data- och telekommunikationsprodukter.

NEC grundades 1899 i Tokyo, och är idag en koncern med ca 145 000 anställda och med en omsättning på 42 miljarder USD. NEC tillverkar över 15 000 olika produkter; från microchips till satellitstationer.

NEC Scandinavia AB etablerades i Norden 1984 och kontor finns idag i Oslo, Helsingfors, Malmö, Göteborg och Stockholm, där huvudkontoret ligger. NEC:s produktutbud i Norden och Baltikum omfattar främst projektorer och LCD-skärmar, kommunikationsplattformar samt lösningar för molntjänster.

Vi träffar Erik H. Okstad, som arbetar som Nordic Field Sales Engineer på NEC Display Solutions och som är en av NECs främsta experter inom bildlösningar i Norden.

Det pratas mycket om 4K UHD. Vad exakt innebär denna upplösning?

4K och UHD eller Ultra HD är den nya standarden för högupplösta bildskärmar och projektorer. Ultra HD är en upplösning på 3840×2160 och 4K är 4096×2160. 4K är ett format, som främst är framtaget för digital bio, medan UHD är det formatet vi oftast menar när vi pratar om 4K.

Hur påverkas bilden?

Med en högre upplösning får du helt enkelt in mer information på samma yta. Det innebär, att du skulle kunna få in fyra bildkällor på samma skärm, om du jämför med en full HD-skärm. Detta är en stor fördel om man exempelvis jobbar i ett kontrollrum eller har övervakningsskärmar.
Sitter du och jobbar vid en bildskärm, kommer du att märka det genom att du får plats med så mycket mer på datorns skrivbord.

Fotografer och designers kommer att kunna dra stor nytta av en bildskärm med högre upplösning. Många kameror tar idag bilder med en upplösning på över 20 megapixlar och en högupplöst bildskärm gör det enklare att jobba med bilderna. Flera produkter gör det också möjligt att filma i 4K UHD-upplösning. Bearbetning av de filmerna görs sig också bäst på en bildskärm som kan återge hela materialet.

Vilken skillnad är det mellan 4K UHD och tidigare upplösningar?

Den senaste standarden är full HD, vilket innebär en upplösning på 1920×1080, vilket ger en skärm med drygt 2 megapixlar. 4K UHD ger en upplösning på 8,29 megapixlar.

Vilka möjligheter presenteras för användare med 4K UHD?

Den stora möjligheten med 4K UHD är när användarna kommer nära skärmen. Den höga upplösningen gör att det är nästan omöjligt att se några pixlar, vilket innebär att du kan visa extremt detaljerade bilder och filmer. På ett längre avstånd är skillnaden inte lika stor även om en 4K UHD-skärm upplevs som skarpare och mer verklighetstrogen.

Vad bör man tänka på när man jobbar med 4K UHD?

Först och främst måste du ta fram material, som från grunden är filmat eller fotograferat i 4K-upplösning. Filmar du något i Full HD och visar det på en 4K UHD skärm, så drar du ingen nytta av möjligheterna. Två stora fördelar man kan dra nytta av är att verkligen visa detaljer eller att använda samma skärm, men med flera källor.

Strategi för placering/användning – hur?

Det är viktigt att ställa krav på att allt innehåll från och med nu ska tas fram i 4K UHD-upplösning. Även om en Full-HD-signal oftast ser bättre ut på en 4K UHD-skärm, så kan du inte få in mer information.
Idag finns det både proffs och vanliga konsumentkameror som filmar i 4K UHD-upplösning. Använder du de högupplösta skärmarna för skyltning se till att besökarna kan komma nära skärmarna; det är först då de kan utnyttjas till sin fulla potential.

Hur maximerar man användandet av 4K?

Det handlar helt och hållet om innehållet. Ett spännande och engagerande innehåll, som är framtaget, för att dra nytta av den höga upplösningen kommer att få användarna att vilja använda skärmarna.

För vilka användare är den här typen av skärmar främst lämpade?

Nu när tekniken fortfarande är ny, så är det klart att de professionella användarna är de som ligger längst fram. För alla som jobbar med högupplöst material kommer det att göra en stor skillnad. Men på lite sikt kommer 4K UHD bli standarden för upplösning vare sig det är proffsskärmar för filmredigering eller en platt-tv för hemmabion.

NEC_PA322UHD_BK_HO_EU_RGB_300_Owl-1024x852