Graffitifrämjandet växlar upp

Publicerad
2014-11-05
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Övrigt

Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet haft årsmöte och valt en ny styrelse. I den ingår bl a riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) och Stockholmspolitikern Fredrik Lindstål (C).
Svenska Tecknare är en organisation som verkar för yttrandefrihet, och samarbetar därför med Graffitifrämjandet genom att distribuera följande pressmeddelande från dem.

– Det känns jättekul att få förtroendet att leda Graffitifrämjandet återigen. Vi har ett spännande år framför oss, där vi kommer lyfta graffiti på olika vis. Bland annat en helg under våren för unga tjejer som vill prova på graffiti, säger Hugo Röjdgård, ordförande för Graffitifrämjandet.

Graffitifrämjandet är en förening under Riksteatern, som blev känd under Art of the Streets som arrangerades 2010-2012. Ett evenemang som Stockholm stad försökte stoppa med en rad tvivelaktiga metoder. Bland annat genom att förvägra annonser på kulturtavlorna, vilket JO senare kritiserade.

– Graffiti är en konstform som censureras politiskt. Graffitifrämjandet behöver växla upp och bli en starkare röst i debatten. Med mina tolv år i riksdagspolitiken hoppas jag kunna hjälpa föreningen med det.
– Graffitimålare är inte längre 16-åringar man bara kan köra över, säger Rossana Dinamarca riksdagsledamot (V).

Nolltolerans mot graffiti är någonting som finns i väldigt många kommuner runt om i Sverige. Men det är desto mer sällsynt i Europa. Stockholm är den sista huvudstaden i Europa med en nolltolerans mot graffiti. Tidigare hade Stockholm sällskap av vitryska Minsk, men även där finns numera en öppen vägg.

En annan politiker i föreningens styrelse är Centerpartiets Fredrik Lindstål, som genom sin erfarenhet av politiken i Stockholm ger föreningen en bra plattform i huvudstaden.
– Jag ser fram emot att aktivt arbeta för en total omskrivning av Stockholm stads nolltolerans och verka för graffitins och gatukonstens självklara plats i det offentliga rummet och som ett naturligt och drivande element inom samtidskonsten, säger Fredrik Lindstål Centerpartiet i Stockholm.

Graffiti har länge varit en rörelse utanför det etablerade konstlivet. Den senaste tiden har dock intresset för graffiti ökat och med det har synen på konstformen förändrats. Konstnärernas Riksorganisations (KRO) förra verksamhetsledaren Hanna Isaksson ger föreningen ny förankring i en del av konst och kulturvärlden den tidigare inte haft så mycket samröre med.

– Graffiti är inte längre en subgenre, utan i allra högsta grad en del av de etablerade konstuttrycken som finns idag. Med min bakgrund i den traditionella konstvärlden hoppas jag bidra till att stärka graffiti och arbeta för att ge den samma rätt som annan konst, säger Hanna Isaksson fd verksamhetsledare KRO.

Graffitifrämjandets nya styrelse består av: Hugo Röjgård (ordf), Priscilla Enström, Rossana Dinamarca, Mathias Leveborn (kassör), Emelie Envall och Tobias Barenthin Lindblad samt sedan tidigare; Ceylan Holago (vord), Emma Simu (sekr), Fredrik Lindstål, Hanna Isaksson och Shora Dehnavi.

SM414 Graffitifrämjandet 9eb1d06ddcfdef19_org