Att förpacka en succé

Att förpacka en succé

Publicerad
2014-11-26
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Förpackning

Det är många pusselbitar som ska stämma vid en lyckad lansering. Det är Löfbergs mörkrostade kaffe Kharisma ett bra exempel på. Smak, butiksexponering och marknadsföring är några viktiga faktorer … och förpackningen.
En ny undersökning visar nämligen att förpackningens design haft stor betydelse för försäljningsframgångarna.

– Kharisma är vår mest lyckade lansering någonsin och vi försöker naturligtvis lära oss så mycket som möjligt om varför det gått så bra.
– Idag vet vi att det handlar om att vi hittade en smakprofil som många gillar, men också att förpackningen väckt intresse och köplust, säger Leif Sjöblom, marknadschef på Löfbergs

Förpackningen skapar köpimpuls
Med hjälp av insiktsbyrån Straylight undersökte Löfbergs hur förpackningen uppfattas av och påverkar konsumenten. Med utgångspunkt i modern hjärnforskning mätte Straylight hur hjärnan reagerar på förpackningen och vilka beteendeförändringar som aktiveras.

– Vår mätning visar att när en kund tittar på Löfbergs förpackning skapar den kraftiga impulser att köpa och prova. En lyckad kombination av färger, kontraster, text och bild ger Löfbergs en fördel mot flera andra kaffemärken, menar Magnus Ernestam, VD på Straylight.

Nya och lojala konsumenter
Kharisma lanserades för tre år sedan och tog snabbt för sig i hyllan. Försäljningen har ökat konstant. En stor andel av de svenska hushållen har köpt Kharisma någon gång och för många har det blivit en återkommande favorit.

– Vi visste tidigt att smakprofilen var rätt, så att många köper Kharisma igen och igen överraskar inte. Däremot blev vi lite förvånade i början när vi märkte att vi nådde ut med Kharisma så snabbt, nu vet vi att förpackningen spelade stor roll, säger Leif Sjöblom.

Samtidigt poängterar han att det är flera faktorer som ska stämma för att en lansering ska lyckas.

SM714 Kharisma-Fyra--Grupptrim