Aller anfang ist schwer

Publicerad
2014-09-30
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Så var det dags att skriva en ny ledare och det just på valdagen den 14 september, eftersom den ska vara på tryckeriet i morgon. Äkta hälften har hastat iväg till det lokala partiets valvaka och kommenterade mina våndor med ett glatt tillrop; Skriva bara inte om politik den här gången …

Fast apropå val, så kan man ju fråga sig vad det egentligen handlar om. Jo, om framtiden för vårt samhälle, våra invånare, våra företag och offentliga institutioner. Det är alltså ganska betydelsefullt hur vi röstar, men det är också betydelsefullt hur vi i vardagen förbereder oss för framtiden. Hur vi planerar och investerar i både hårda och mjuka värden, för att våra verksamheter ska frodas och utvecklas och att vi som individer växer och mår bra.

Ibland hör vi på redaktionen att det klagas på att det behövs en föryngring i våra branscher och det är självklart. Frågan är om den här föryngringen sker eller inte. Jag börjar bli allt mer övertygad om att den finns och pågår; allt mer prioriterat och strukturerat. Det handlar inte om att skapa gräddfiler för ungdomarna att surfa på, för det skapa inte individer med integritet, kunskap, erfarenhet och en stark vilja till utveckling och förverkligande.

Istället handlar det om att ge unga människor chansen att visa vad de går för, chansen att få arbeta hårt med liv och lust, bara för att visa att de kan och att de faktiskt levererar fullgoda resultat.
I det här numret av Screen&Marknaden kan vi läsa om Robin Malmqvist (född 1984), som i flera år varit VD för det framgångsrika tryckeriet iVisby. När det reportaget gjordes hade jag sällskap av vår tf redaktionssekreterare/reporter/fotograf Eric Windahl (född 1992); han tar successivt över allt mer på redaktionen och visar att han växer och mognar med uppgifterna.

I vårt systerbolag; TimeApp, som håller på att erövra världen med sitt tid- och projektredovisningssystem ligger snittåldern på knappt 26 år och åldersnestor och ansvarig för den verksamheten är Martin Eriksson (född 1983).

Sedan läser jag på nätet att New Wave Group har anställt två unga, välutbildade trainees; Christian Bartoll (född 1986) och Adam Odelid (född 1987). De ska under två år lära sig allt som går att lära sig om New Wave och även om ledarskap, entreprenörskap, försäljning och marknadsföring.
De har rätt och nästan skyldighet att jobba dygnet runt. Sista meningen är ett citat från Torsten Jansson.

– Jag hoppas på att de i framtiden fortsätter bygga New Wave och om några år tillhör vårt toppmanegement. Men vägen dit blir tuff, lång och hård.
– Välkomna att följa dem på traineeblogg.nwg.se.

Så trots att jag inte fick kommentera valet, så tycker jag i alla fall att jag lyckades landa på en intressant tanke om framtiden, om kontinuiteten, om det viktiga i att släppa fram nästa generation … men samtidigt få dem att arbeta hårt för att nå resultat.

Eller; Aller anfang ist schwer … fast det är då människan prövas och får chans att utvecklas och växa. Så enkelt är det.

 

IMG_4691
Lars Knapasjö