3d-revolution på Textilhögskolan

Publicerad
2014-09-16
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D-print

Den har kallats för den tredje industriella revolutionen. Fenomenet med 3d-skrivare går igen i allt fler branscher, så även mode och textil, varför Textilhögskolan i Borås till hösten skriver in tekniken på schemat.
Efter en större donation från Stiftelsen Svensk Textilforskning, som förvaltas av TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag, har toppmodern teknik införskaffats och en pedagogisk plan börjat utformas.

– Tiden är mogen för den här satsningen, säger Erik Bresky, prefekt på Textilhögskolan.
– Som utvecklingen ter sig är det dags för Textilhögskolan att ta ett seriöst grepp om 3d, att orientera studenterna i tekniken och ge dem möjlighet till egen utforskning.

3d-skrivare fungerar enligt principen att användaren antingen laddar ner en
tredimensionell ritning av det aktuella objektet, alternativt scannar av det med en 3d-scanner. Lager för lager skrivs eller printas sedan föremålet ut i en process som kallas friformframställning.

Redan på åttiotalet började 3d-skrivare användas för framtagning av prototyper inom verkstadsindustrin, men det är först under senare år, genom framväxten av en mer tillgänglig prisbild, som det breda genomslaget kommit. Numera framställs allt från kläder och skor till bildelar och medicinska implantat med tekniken.

SM514 3D-revolutionen har nått Textilhögskolan 3_mode