Nu kommer fingeravläsningen

Publicerad
2014-07-30
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Övrigt

Fingeravläsning, istället för lösenord och id, kommer att slå igenom stort de närmsta åren. Avläsningen bygger på biometriteknik och kan öka både säkerheten och produktiviteten för ett företag hävdar Håkan Nilsson, IT-strateg på Zinnovate International i ett nyhetsbrev från Telenor.

Fingeravläsning har varit på tapeten i många år men det är först nu som tekniken ser ut att få sitt genombrott.

– Alla teknikskiften passerar tre faser. Under den första utvecklas själva tekniken. Sedan kommer den kommersiella fasen då styckepriset på lösningar blir kommersiellt gångbara.
– Dessa faser har fingeravläsning passerat. Nu förväntar vi oss, som en tredje fas, att alltfler beslutsfattare ska ta till sig tekniken, säger Håkan Nilsson.

Flera analytiker tror att det snart kommer en flodvåg av produkter där inte bara våra fingrar, utan också våra ögon och röster kommer att utnyttjas för säkrare användning. Ericsson ConsumerLab listar även i sin senaste trendrapport biometri som en av de starkaste trenderna under 2014.

För krångligt idag
Enligt Håkan Nilsson ger fingeravläsning inte bara en säkrare inloggning än id och lösenord, utan också enklare.

– Idag ökar man ofta säkerheten genom att krångla till saker. Systemen kräver allt mer komplicerade lösenord och att man byter ut dessa oftare. Det man vinner i säkerhet förlorar man i effektivitet.

Dessutom, menar han, finns risken att användaren hittar konstiga genväger, som att skriva upp lösenorden på lappar som förvaras i närheten av exempelvis datorn.

IMG_4823