ACG bjuder till och bjuder in

Publicerad
2014-07-29
Skribent
Eric Windahl

I början på februari månad, en typiskt vintertrist torsdag var det liv och rörelse intill Älvsborgsleden, inte långt från det gamla Älvsborgsregementsområdet där I15 en gång var förlagda; nu en blomstrande företagspark med det lämpliga namnet – Regementet. Fast det var inte dit allt folk var på väg, utan det var till ACG-Huset med adress Älvsborgsleden 7, som man ställde sina steg.

ACG-Gruppen har lite av en väl inarbetad tradition av Öppet Hus-arrangemang och när man öppnar dörrarna, så är det både med pompa och ståt likväl som med ordning och reda.

Dagen till ära har man också tillfälligt döpt om ACG-Huset till Kunskapens Hus och det med all rätt. På programmet fanns inte mindre än åtta föreläsningar och runt om i den arkitektoniskt tjusiga, men samtidigt ytterst funktionella byggnaden fanns en snitslad bana med olika demonstrationsstationer.

Från lager till tvätt
Hos ACG Pulse förevisade man automatiserade hanteringslösningar som lagersystem från Hänel; lagerhissar och lagerkaruseller som ger effektiv materiallagring, ergonomisk åtkomst och ett optimalt utnyttjande av lokalytan. Här kunde man också se smarta skåp för utlämning av t ex handskar, verktyg eller liknande med 24/7-tillgänglighet; något som spar tid, minskar spill och sparar utrymme.

Imponerande var också de olika plagghanteringssystemen med RFID-teknik, liksom den miljövänliga ozontvätten från ClearWater. En metod som sänker kostnaderna, förbättrar tvättresultatet och förlänger textiliernas livslängd.

Överraskningarnas tid är inte förbi
Ville man, kunde man få provsy några av ACG Nyströms symaskiner eller lära sig en del om deras fantastiska sytrådssortiment; bl a genom att ta del av A&Es presentation om deras produktutveckling, tillverkning och sortiment. En presentation som blev en överraskning för många.

Här fanns också brodyrmaskiner i nätverk och textilprintrar med nya, spännande tillbehör. Nya Tajima TMAR med nya, oanade möjligheter och ökad brodyrkvalitet blev också föremål för demonstration.

Dessutom visade man upp Gerbers hela mjukvarusvit; från Yunique PLM och AccuMark till AccuNest och V-stitcher. Gerbers PLM-presentation; A Yunique Story of Creativity; Development and Partnership, lockade många.

Egna prover
ACG Fyrtal är ytterligare ett expansivt företag inom ACG-Gruppen och här kunde besökarna få reda på vilka metoder och maskiner som bäst passade för deras eventuella behov. Eller så kunde man få testa en gravyr på sin egen produkt.

Flexi Designer är ett mjukvaruprogram från SAi och bland föreläsningarna fanns ett med rubriken; Varför uppdatera till en ny version Flexi Designer. Det var Marc Hermans från SAi, som gav en lektion i vad den senaste version tillför och vilka enorma möjligheter den rymmer.

Den stora nyheten var fJet-24, som är en UV-LED-skrivare, som med lätthet uppnår de produktionsvolymer, som marknaden länge efterfrågat och det med förenklade produktionsflöden. Under dagen gick den nya flatbäddsskrivaren varm och Rolf Valkiainen och Johny Sjödin hade fullt upp med att se till att så många som möjligt av besökarna fick egna bilder tryckta på bl a mobiltelefonskal.

Med miljön i fokus
Hela ACG-Gruppen genomsyras av ett grundläggande miljötänkande i alla avseenden; från den egna fastigheten till slutprodukten för kunden. För många är hemleveranser av produkter från exempelvis Sydostasien ett problem; inte minst på grund av fuktskador och mögel.

Här kunde ACD Accents VD Mikael Corbé presentera Bo Selerud från Moistguard AB, som var ytterligare en föreläsare. Han berättade hur omfattande fuktproblematiken kan vara och hur enkelt det är att med rätta medel förhindra och motverka att fukten skadar emballage och/eller produkterna. Enbart trä- eller bambugolven i en container har en fuktighet på 70-80 liter. Resan från subtropiskt klimat till vårt nordiska klimat skapar en stor mängd kondensfukt – tänk bara på dagget i gräset i ljuvlig sommarmorgon. Det är också kondensfukt, men i en container kan den skapa stora ekonomiska skador.

Lösning från Moistguard är luktabsorbenter i en speciell pappförpackning med en speciell sorts salter som kan absorbera 200% av sin initiala vikt och som binder fukten i ett slags gel. På så sätt skadas varken emballage eller produkter av fukten. Förpackningarna finns i olika utformningar och kan bl a hängas efter väggarna i containerna eller läggas ovanför kartongerna/emballagen för att skydda mot takfukten.

bluesign (www.bluesign.com), som ska stavas med gemen eller liten bokstav, är ett omtalat certifieringssystem inom textilindustrin, som ska säkra alla insatsvaror i en produktion och därmed vara en trygghet för både personal, kunder och slutanvändare. Här fanns Kurt Schläpfer från bluesign, som föreläste om certifieringssystemets fördelar och vinsterna med bluesignfilosofin.

ACG Accent passade också på att visa hur det går till att framställa deras unika PVC-fria multifunktionella transfer, som fungerar på mer än 95% av de kända tyger som finns på marknaden.

Med medveten mening
Den vintertrista torsdagen förvandlades för många av oss besökare till en dag fylld av nya kunskaper och insikter. Över hela arrangemanget vilade en känsla av idog genuinitet, äkthet och sann vilja och hela dagen skymtade man företagets grundare och ägare; Reimar Westerlind som vanligt välklädd och vänlig och ständigt i samtal med besökare. En sann entreprenör som nog kunde konstatera, att hans ambitioner med Öppet Hus infriats med råge.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman

IMG_4291