Räkna med räkan

Publicerad
2014-05-28
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Övrigt

Det rapporteras, att forskare vid Harvards Wyss Institut har utvecklat en metod för framställning av biologiskt nedbrytbar plast baserad på räkskal. Produkter som tillverkats av räkplasten uppvisar till stora delar samma egenskaper som de som tillverkats av andra syntetiska plaster, men utan hot mot varken mot skogens råvaror eller livsmedelsförsörjningen, skriver phys.org.

Den bioplast som teamet från Wyss Institutet har utvecklat baserar sig på chitosan, en form av kitin, som i naturen bl a finns i ryggradslösa djurs skal och många kräftdjur.

Efter att ha studerat olika faktorer i chitosan på molekylnivå utvecklade forskarna en metod för att ta fram ett flytande kristallmaterial, som även skulle kunna fungera för användning i storskaliga metoder som gjutning och formsprutning.
Den utmaning som forskarna nu står inför är att förfina sin tillverkningsmetod av chitosan, så att det så småningom blir möjligt att flytta ut tillverkningen från dagens laboratorium till en kommersiell produktionsanläggning tillsammans med en industriell partner, skriver phys.org.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman

SM314 Räkna med räkan
SM314 Sida 7 Räkna med räkan