M.A.T. – nytt med nya skyltar

Publicerad
2014-05-22
Skribent
Redaktionen

Systemtext har haft ett långt och etablerat samarbete med City Gross och levererat fasadskyltar till deras butiker i sju år. Tack vare detta fick man även äran att tillverka och montera skyltarna till den första butiken i nya livsmedelkedjan; M.A.T.
Helsingsborg blir först ut med det nya konceptet som beskrivs som kompaktformat med saluhallskänsla.

Tanken är att bygga butiken efter vad konsumenter önskar, istället för dagens ordning som är mest praktisk för butiken. Butikerna får alltså ett kompakt format med tydliga zoner i ett annorlunda kundvarv, där färska basvarorna som utgör grunden för måltiderna placeras först.

Kunskap och inspiration
Den nya kedjan påminner om forna tiders saluhallskänsla i upplevelse och bemötande, samtidigt som den tillhandahåller ett sortiment specifikt anpassat till moderna konsumenter med ont om tid. Pilotbutiken får en totalyta på drygt 4 700 kvm och ligger i den norra delen av Helsingborg.
Kedjans mål är att bjuda på kunskap, inspiration och personligt bemötande till den låga prisnivån motsvarande den på City Gross stormarknader.

Informativt och modernt
Initialt låg fokus på att hitta en traditionell skyltlösning i form av en sk ljuslåda, eftersom Systemtext har tillverkat och levererat åtskilliga ljuslådor till City Gross under åren.

– Efter möten och diskussioner om hur M.A.T. ville kommunicera sitt varumärke och att det fanns en vilja att lägga ribban på en högre nivå med tanke på bl a lokalens strategiska placering och kedjans nytänkande koncept, ändrades denna fokus.
Efter att vi gått igenom den befintliga grafiska profilen och resonerat kring vad man ville uppnå med skyltningen, kände vi att det var något annat än klassiska ljuslådor som passade bäst så vi föreslog att istället göra logotypen; M.A.T. som fristående bokstäver. Det blev en fullträff.

Bokstäver som skiftar färg
Resultatet blev två RGB M.A.T.-logotyper av fristående bokstäver. Dessa är invändigt belysta av RGB-LED eller RGB-lysdioder, en typ av lysdioder som även kallas för fullfärgslysdioder och där RGB står för Red/Green/Blue.
M.A.T.-skylten kan alltså växla mellan tre olika färger, röd, grön, blå, och vit t ex rött vid juletid. Just nu är M.A.T.-bokstäverna kopplade med en rullande slinga som automatiskt växlar mellan de olika färgerna med jämna mellanrum. Alternativt kan man genom att blanda de olika färgerna få fram många färgkombinationer och man kan även få dioden att lysa vitt genom att blanda färgerna rätt.

Den stora 3-sidiga pylonen som står på parkeringen har tre ljuslådor med M.A.T.-logotypen och även dessa är invändigt belysta med RGB-LED som byter färg. De har en akrylfront med dekor av skuren vinylfolie samt blockout-folie på baksidan av de grå partierna som inte ska lysa.

– De snygga skyltarna ger butiken en modern touch och det går helt i linje med vår lansering av den första butiken i livsmedelkedjan M.A.T., säger Benny Andersson, butiksutvecklare på M.A.T.

Ljuslådor med vitlysande LED
Ihop med varje M.A.T.-logga sitter på fasaden även en City Gross skylt. Denna är gjord som en ljuslåda med dukfront och runda hörn och är invändigt belyst med vitlysande LED eller vita lysdioder.

På den stora pylonen på parkeringen finns det även tre ljuslådor som är avsedda för budskap som ofta byts ut. Ljuslådorna har därför en dukfront som man enkelt kan ta bort och byta ut. Dessa skyltar är invändigt belysta med vitlysande LED.

Man har även installerat tre vevsystem för fasadvepor så att man snabbt och enkelt kan bytas ut budskapet utan behov av lift.

Systemtext ansvarade för både produktion och montage. Montaget gjordes i två etapper – det första i början på oktober och det sista monterades i mitten av november.
SM114 M.A.T. – nytt med nya skyltar

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman