Forskare ber ungdomar om hjälp

Publicerad
2014-05-12
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Övrigt

Inom projektet Enesca vid Uppsala universitet har forskare utvecklat ett organiskt batteri, ett pappersbatteri; det första någonsin baserat på algcellulosa. Forskarna söker nu kreativa idéer för att kunna rikta in den fortsatta utvecklingen av batteriet. Man gör det bl a med en tävling där gymnasieelever och högskolestuderande inbjuds att föreslå konkreta användningsområden för det unika batteriet.
De har chansen att få expertstöd för att utveckla sin idé och dessutom vinna 30 000 kronor.
Forskningsledarna hoppas få nya idéer om var batteriet kan göra mest nytta, men vill framförallt engagera unga i aktuell forskning kring framtidens hållbara energilagringssystem och sprida information om detta.

Unikt miljöbatteri
Det nya batteriet har unika egenskaper; det är tunt, kan laddas på kort tid och innehåller inga metaller, så det skulle kunna kastas med annat brännbart avfall. I dagsläget är det inte aktuellt att byta ut gängse batterier utan forskarna letar främst efter nya platser där vanliga batterier av olika anledningar inte kan användas.

– Tävlingen är ett viktigt komplement till den mer traditionella marknadsanalys som redan gjorts och genom att engagera Sveriges ungdomar hoppas vi få idéer på applikationer som vi missat, säger Mateo Santurio på Enesca.
– Ambitionen är att både tekniken och tävlingen som sådan även ska kopplas till undervisningen i landets gymnasie- och högskolor.

Tävlingen är öppen för alla gymnasieelever och högskolestuderande. Det enda man behöver göra för att delta är att filma sig själv, eller tillsammans med andra, i en minut där man beskriver den produkt eller område där man helst vill se batteriet. Filmen laddar man sedan upp på Enescas hemsida, www.enesca.se.