Ljus i textilier

Publicerad
2014-04-08
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Ljus kan integreras i textil. Det visade studenter från Textilhögskolan i Borås på Möbelmässan i Stockholm nyligen. Fem studenter från Textildesignutbildningen tog chansen att visa sina experiment med ljus i vävar.

– Vi vill visa ett annat sätt att arbeta med textilier än de traditionella metervarorna, säger Joanna Vikström, som är en av studenterna.
– Därmed visar vi också på alla de möjligheter som finns när det gäller hur man kan arbeta textilt.

Textilhögskolan är en del av Högskolan i Borås. Under temat; Ljus, material och struktur, har studenterna som går sista året på Textildesignutbildningen närmat sig det som kallas för Smart Textiles; textila innovationer med nya lösningar.

Under höstterminen har de experimenterat med att integrera ljus i hand- och maskinväv. Fem av studenterna visade upp sina resultat i Greenhouse under möbelmässan Stockholm Furniture Fair, som ägde rum den 4-8 februari.

– Det vi ställer ut är delar av experimenten och det undersökande arbetet från kursen, säger Joanna Vikström.

Greenhouse är möbelmässans sk växthus för morgondagens formgivare.

SM214 Ljus i textilier Foto Jan Berg Fridar