Stor risk med gamla reflexer

Publicerad
2014-03-12
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Övrigt

Reflexer har begränsad hållbarhet, men trots det säger bara tre av tio att de testar sina reflexers funktion. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa, som den 24 oktober förra året anordnar Reflexdagen för femte året i rad.

En reflex har begränsad livslängd. Den slits i kontakt med hårda föremål som repar reflexen, som t ex nycklar och mynt i fickor, eller om man tvättar en reflex insydd i ett klädesplagg. Även värme och vatten kan försämra funktionen hos en reflex.

– Barnkläder blir oftare smutsiga och tvättas oftare. Dessutom är det vanligt att man köper begagnade barnkläder. Om reflexen är utsliten finns risken att man vaggas in i en falsk trygghet.
– Både barn och vuxna kan synas sämre i mörkret än man tror, om man har utslitna reflexer, säger Anna Svärd, CSR-ansvarig på Trygg-Hansa och ansvarig för Reflexdagen 2013.

Så kontrollerar du om reflexen fungerar
• Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd ett mörkt rum.
• Lys på reflexerna med en ficklampa från ca fyra meters avstånd.
• Om den gamla reflexen syns betydligt sämre än den nya, då är det dags att byta ut
den.

– Har du en väl fungerande reflex syns du redan på 125 meters avstånd från en bil, istället för 25-30 meter om du är utan och har mörka kläder, säger Anna Svärd, avslutningsvis.

SM813 Risk med gamla reflexer ocu8q7o9hc5u6zgtz8qe
SM114 Stor risk med gamla reflexer