Kontanter billigare än kort

Publicerad
2014-03-11
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Övrigt

Det har blivit en allmän sanning att kontanter är dyrt och kort är billigt. Starka påtryckargrupper arbetar hårt för att upprätthålla denna bild och nu senast gick ABBA Björn Ulvaeus med hjälp av en PR-byrå ut i en debattartikel och förespråkade ett kontantlöst samhälle.

Kortbolagens budskap har ofta fått stå helt oemotsagda, men nu har den första studien gjorts på området och den visar en annan bild.
Enligt undersökningen är kontanta transaktioner billigare än transaktioner med betalkort för drygt hälften av de studerade företagen. Räknar man ihop betalkorts- och kreditkortstransaktioner blir motsvarande siffra hela 74%.

Samtidigt som studien publiceras aviserar bankernas bolag, som har monopol på att lagra, köpa och sälja kontanter, en prishöjning för kontanter med upp till 1 200%.

– Kontanter är viktiga för samhället. Bankerna sätter egna vinster före samhällsansvar. Därför måste bankernas agerande analyseras av kontanthanteringsutredningen och en tänkbar lösning är att Riksbanken eller Finansinspektionen ska ges möjlighet att begränsa bankernas prissättning, säger Mikael Johansson, kommunikationschef på branschorganisationen Säkerhetsbranschen, som låtit utföra undersökningen.

SM813 Mikael Johansson Kontanter billigare än kort  9b1e55e97621827b_org Mikael Johansson