Ta chansen … det är valår i år

Publicerad
2014-02-04
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Året fick en rejäl start med mängder av mässor och evenemang efter en ganska behaglig långledighet för många av oss. Både Gosh och New Wave Profile hade kick-off i Stockholmstrakten och det ungefär samtidigt som Promotionmässan, PSI och Formex; i vanlig ordning. Även om vi i skrivande stund inte har några exakta uppgifter, så var i alla fall den allmänna uppfattningen att de tre mässorna hade färre besökare i år jämfört med fjolåret. Vad det beror på tål att noga både stötas och blötas, men att mässarrangörerna är tvungna att tänka till och tänka om råder det knappast något tvivel om.

Det ska också bli intressant att se hur det går för Ipex, som går av stapeln i slutet av mars. Mässledningen har aviserat att man ska bjuda på ett utökat föreläsnings- och seminarieprogram, som kompensation för att många och tunga företag hoppat av utställningen. Om det är ett drag som besökarna kommer att finna nöjaktigt återstår att se, själv tvivlar jag. Tesen; Tänk om, Tänk rätt, torde vara att rekommendera.

Just det där med att Tänka om och Tänka rätt, bör aktualiseras under ett år som detta; ett valår då våra kära folkvalda kommer att bjuda på mängder med löfte som man successivt kommer att börja glömma och svika så snart valdagen den 14 september är över.

Fast här har vi en gyllne chans, som vi inte får missa. En chans att ställa krav och be att få besked. Det gäller exempelvis våra riksdagspolitikers inställning Skatteverkets fabulösa agerande kring tryckerimomsen. Ett agerande som får Ebberöds Bank att framstå som ett unikum av seriositet. Agerandet att betala tillbaka moms-pengar till tryckerierna och kräva motsvarande summor från förlagen är en tågordning som är totalt intelligensbefriat och det är otroligt att det kan ske utan att någon av 349 ledamöter i vår riksdag reagerar. Varför får Skatteverket spela rysk roulett och riskera tusentals arbetstillfällen bland förlagen och ett svårberäknat antal konkurser?

En annan fråga av mogen valdignitet är givetvis våra representations- och avdragsregler. När man botaniserar bland dem, får man en känsla av att de uppfunnits på redaktionen till Grönköpings Veckoblad. Varför ska det finnas en beloppsgräns för gåvor från arbetsgivaren till anställda egentligen?
Om jag som arbetsgivare ger min personal en gåva både inför jul, påsk och semester – varför ska det bli skattepliktigt om den sammanlagda summan uppgår till mer än 450 kr (exkl moms)? Handlar det inte om personalvård, något som borde uppmuntras istället för att bestraffas?

I somras gick Skatteverket ut och deklarerade att gåvor som getts till personalen inför semesterledighet är skattepliktig, eftersom lagtexten enbart handlar om julgåvor. Vad är det för vansinne och hur kan våra politiker stifta sådana lagar? Därom kan nog de kloke tvista, men ett är säkert; det är svenska folket som väljer sina politiker och vi får de politiker vi förtjänar.

Om vi vill förändra och förbättra företagens villkor och näringslivsklimatet, då ska vi stå upp och tala nu, ställa frågorna och kräva svaren … före den 14 september. Eller får vi för evigt tiga, som prästen skanderar på bröllopet. Valet är vårt; Ditt och mitt, men framtiden kommer att utformas på basis av vad vi gör eller inte gör. Och då borde valet vara lätt för oss och lite marigare får de som står på partiernas olika listor.

lars-knapasjö
Lars Knapasjö