Häftig Agfa-skrivare

Publicerad
2014-02-06
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Print & mer

Agfas nya Anapurna M3200 RTR, som premiärvisades på Fespa förra sommaren, är tämligen unik på marknad. Här har Agfa lyckats skapa en UV-baserad rulle-till-rulle skrivare på 3,2 m bredd med extremt hög hastighet och kvalitet, till ett attraktivt pris jämförbart med en betydligt mindre maskin. Sammantaget gör det här Anapurna M3200 RTR till en mycket intressant skrivare för en mängd olika inom- och utomhusapplikationer.

SM813 Agfa Anapurna M3200RTR_009_OK (3)

– Trots att den är så ny, fick vi loss den även till Sign Scandinavia, berättar Nils-Arne Sletten, som fanns på plats vid premiären på Fespa.

Det här är den första Anapurnan som bara kör rulle-till-rulle (därav rtr i namnet). Precis som övriga Anapurna är det en UV-skrivare. Den här har ett inkjethuvud, som klarar att producera maximalt 116 kvm/timme, med 90 kvm som alternativ, vid en genomsnittlig upplösning.
Den höga hastigheten nås tack vare Konica Minoltas nya 1024-huvuds inkjet, som har högre frekvens och därför snabbare kan skjuta ut de 12 picoliter stora dropparna.

– Förutom fyrfärg är maskinen utrustad med light cyan och light magenta. Den har däremot inte vitt, eftersom den är tänkt för produktion på rullar med papper eller vinyl.
– Den kan också printa på mesh, men då krävs ett material som har ett skyddspapper på baksidan, så att det inte blöder igenom.

– Något vi är speciellt stolta över är hur perfekt rullen rullas upp, säger Nils-Arne Sletten.

De vanliga Anapurna har ju annars matning med både rullar och ark; ark som kan vara flera cm tjocka. Det smarta här är att rullen kommer upp i en slits mellan arkmataren och skrivhuvudena. Det underlättar att göra i ordning nästa jobb med boards, medan ett jobb körs på rulle.
SM114 Häftig Agfa-skrivare (2)
SM114 Häftig Agfa-skrivare