Asanti ger flyt i produktionen

Publicerad
2014-01-23
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Övrigt

I samband med Fespa tidigare i år, lanserade Agfa Graphics ett helt nytt arbetsflöde för storformatsproduktion; Asanti. Man premiärvisade också arbetsflödet för den nordiska marknaden i september i samband med Sign Scandinavia på Kistamässan.

Bakgrunden är att Agfa Graphics sedan slutet av 90-talet har byggt pdf-baserade arbetsflöden för offset/dagspress och det är den grunden och tankesättet man nu bygger vidare på för storformat.

– Vi har lyft all vår kunskap om preflight, färghantering, färgmatchning, utskjutning, automatisering och rendering från offset/dagspress-världen och tillämpat den på storformat, berättar Michael Brännback, pre-sales/application specialist på Agfa Graphics för bl a Asanti.

– Kombinerat med den molnbaserade e-handeln för storformatsproduktion, så tror vi att vi kan hjälpa till att effektivisera och automatisera inkjet-marknaden på samma sätt som vi var med och revolutionerade arbetsflöden för offset för mer än 10 år sedan.

Många tänker idag; 1 maskin, 1 rip, 1 operatör. På Agfa Graphics ser man hellre att man har en central produktionshubb, i det här fallet Asanti, där fler medarbetare kan samarbeta och samla fler och mer kompletta jobb för produktion.

Nervcentrum i produktionen
Med möjlighet att via klient förbereda, preflighta, lägga upp och färghantera jobb automatiskt mot tryckeriets samtliga utenheter oavsett märke och leverantör blir Asanti ett nervcentrum i produktionen. Istället för att jobbfiler finns lokalt på arbetsstationer så samlas nu alla jobbspecifika filer i Asantis egna SQL server och jobben blir genast enklare att hantera.

Med enkla och effektiva planeringsverktyg kan ansvariga snabbt få en överblick över vilka jobb som finns färdiga för produktion sorterat på utenhet, mediatyp, upplaga och leveransdatum.

– Lägg sedan till integration mot Adobe Acrobat och Illustrator, så får du ett ännu mer effektivt sätt att gemensamt inom företaget hantera jobben smidigare, förklarar Michael Brännback.
– Vi kan givetvis också leverera skärdata till t ex Zünd och Kongsberg då vi även hanterar uppläggen på median.

Eftersom Asanti är byggt på en 64-bit plattform så kan systemet hjälpa kunderna att utnyttja sina hårdvara på det mest effektiva sättet. Systemet är moduluppbyggt, vilket innebär att man exempelvis kan ha flera PDF Print Engine (version 3) på samma hårdvara. Det innebär att man hjälper kunderna att optimera sin inköpta server med t ex 2 APPE på samma maskin.
Bonusen här är att Asanti automatiskt lastbalanserar jobben om det finns 2 eller fler av en komponent installerad.

Avslutningsvis, påpekar Michael Braennback, att Agfa alltid har jobbat för standarder, varför Asanti är ett JDF/MF kompatibelt arbetsflöde för integration mot MIS. Asanti jobbar givetvis med färgstandarderna (.icc) och kan även proofa mot Fogra.
SM813 Mikael Brännback WP_20131120_002 (3)
Michael Brännback