AM-Dagen samlade teknikföretagen

Publicerad
2013-12-13
Skribent
Eric Windahl

På AM-Dagen den 19 september på Kistamässan fick några av de främsta experterna inom additiv tillverkningsteknik och 3D-print möjlighet att förklara allt från teknik till material för ett sextiotal besökare från de svenska teknikföretagen.

Fortsatt konsumentinriktning
Dr Phil Reeves från brittiska analysföretaget Econolyst inledde konferensen med en omfattande genomgång av teknikerna och en analys av läget idag och imorgon. Reeves gick även i ett stort antal kundfall igenom de främsta affärsmässiga drivkrafterna som påverkar implementeringen av additiv teknik. Enligt Reeves kommer maskinpriserna och materialen fortsätta att falla och även mindre, konsumentinriktad utrustning blir allt mer avancerad och närmar sig proffsmaskinerna.

Signcom och Concept Laser
Nästa doktor, Klas Boivie från norska Sintef, gick grundligt igenom teknikerna och materialen för metallproduktion. På metallspåret fortsatte David Stevenson från ExOne. Det amerikanska företaget har bl a en teknik för att producera sandbaserade gjutformar för metallgjutning. Man arbetar med en rad tunga tillverkningsföretag, bl a på fordonssidan. Martin Nielsen på Signcom är nordenansvarig för distributörens lasercusingmaskiner från tyska Concept Laser. Tekniken är framtagen för att bygga och reparera formverktyg. Metalltemat avslutades av Isak Elfström, forskningschef hos Arcam som förklarade hur företagets EBM-teknik fungerar, vilka material man valt att satsa på och varför samt hur deras kunder arbetar med tekniken.

Prototyper och kortserier
På eftermiddagen inledde Evald Ottosson, Protech, sin föreläsning om plastbaserad produktion med att ge tips och råd för blivande köpare. Det var en dragning som gav upphov till en livlig diskussion om allt från hur man ska tänka som köpare till kunskapsnivån i den svenska AM-branschen. Avslutade gjorde Claes Sjödahl från tjänsteleverantören Prototal. Han förklarade hur företagets tekniker för additiv tillverkning samt vakuumgjutning kan användas för både prototyper och kortserietillverkning.

SM713 AM-dagen bild 4 (2)

Text/foto; Mattias Kristiansson, AGI