Bangladeshs textilarbetare får bättre villkor

Publicerad
2013-11-09
Skribent
Redaktionen

För att förbättra arbetsvillkoren i Bangladesh har parlamentet i Dhaka antagit strängare arbetslagar. Den nya lagstiftningen föreskriver inrättandet av en central fond, som syftar till att förbättra levnadsstandarden för arbetarna. Vidare dikterar lagen att fabrikerna måste bidra med 5% av sin årliga vinst, i fonder för anställdas välbefinnande.

Fackliga medlemmar, som deltagit i protestaktioner, får inte överföras till andra fabriker, som tillhör ägarna. Parlamentet har infört dessa åtgärder som en reaktion på kraven från EU, som hotat med att införa straffrättsliga åtgärder, om säkerhetsstandarder i landet inte förbättras.

Regeringen förhandlar även med arbetsgrupper och fabriksägare om att fastställa en ny minimilön. Den lagstadgade minimiinkomsten i Bangladesh är för närvarande 38 US-dollar (ca 250 kronor) per månad.

Dessutom har 17 nordamerikanska detaljhandelsföretag, bl a Gap, Walmart och Hudson Bay, åtagit sig att investera totalt ca 275 miljoner kronor under de kommande fem åren för att förbättra säkerheten och arbetsvillkoren i textilfabriker i Bangladesh.
Men strax efter offentliggörandet, har säkerhetspaketet kritiserats av många organisationer, som långt ifrån tillräckligt. Arbetarna själva fick dock inte någon möjlighet att påverka besluten.

De modeföretag som har undertecknat avtalet stöder programmet finansiellt, varvid respektive bidrag beror på volymen av varor som de producerar i Bangladesh.

Textilindustrin är Bangladeshs största arbetsgivare och ger jobb åt ca 4 miljoner människor. Den årliga exporten är ca 140 miljarder kronor och ca 60% av de exporterade varorna är avsedda för Europa.

Källa: SBPR