Sommargåvor kan bli skattefälla

Publicerad
2013-10-01
Skribent
Eric Windahl

Var femte småföretagare är extra generös mot sina anställda och ger dem en sommarpresent i år. Gåvorna kan dock bli skattepliktiga, påpekar en av Vismas skatteexperter.
I en snabbenkät inför sommaren frågade ekonomiföretaget Visma sina småföretagskunder om de planerar att ge sommargåvor till sina medarbetare. Drygt var femte eller 21,3% svarade ja.

Inte skattefria
Så här svarar Jan-Erik W Persson, en av experterna bakom skatteprogrammen från Visma SPCS.

– Du får räkna med att dina anställda inte kan komma undan att betala inkomstskatt på sommargåvor från dig som arbetsgivare, oavsett vad de är värda. Det är enbart för julgåvor som det finns ett undantag.

– Reklamgåvor är enligt Skatteverket inte tänkta att ges ut till egna anställda utan till företagets kunder. Det är dock möjligt att lagen kan medge att skattefria reklamgåvor även kan delas ut till anställda, men skattedomstolarna har inte prövat något sådant fall vad jag vet, säger Jan-Erik W Persson och tillägger;

– Skatteverket säger alltså inte okej till skattefrihet för reklamgåvor till anställda. Samtidigt är det inte Skatteverkets tjänstemän som tolkar lagen och vad som i slutändan gäller, utan det är våra domstolar.