Slår vakt om skog och textil

Publicerad
2013-10-15
Skribent
Eric Windahl

Den svenska skogsindustrin och textil- och modebranschen planerar gemensamma satsningar. Enligt ett pressmeddelande ska positionerna bevakas för att inte bli frånåkta i den globala, allt hårdare konkurrensen.
Nu går nyckelforskare under ledning av Mittuniversitetet ut med ett stort samarbete. Hoten mot den svenska skogsindustrin och textil- och modebranschen hårdnar, säger forskarna och har därför, under ledning av Mittuniversitetet, utarbetat en strategi.

På spel står över 260 000 svenska arbetstillfällen och produktionsvärden på över 200 miljarder kronor årligen.
Om inte positionerna bevakas och utvecklas så hotas sysselsättningen i många bruksorter, både i större och mindre högteknologiska företag, heter det i ett pressmeddelande.

– Branscherna behöver ställa om affärsmodeller och produktsortiment för att inte tappa exportvärden och arbetstillfällen, säger Ola Toftegaard, ordförande för Smart Textiles. Omställningen kräver helt nya idéer och måste ske snabbare än hoten utvecklas.

Tydliga exempel är textilproduktion i pappersmaskiner, biobaserade kompositer, produkter för att skörda och lagra energi på papper eller textil, biobaserade antibakteriella ytor och produkter med integrerade sensor- och kommunikationssystem.

– Vi beskriver en svensk väg till den biobaserade samhällsekonomin. En beskrivning som nu lämnats in till Vinnova, den svenska innovationsmyndigheten, säger Per Edström, professor vid Mittuniversitetet.

SM613 Per edström