Ny lag om textila produkter

Publicerad
2013-10-01
Skribent
Eric Windahl

Regeringskansliet behandlar en promemoria om ny lag om märkning av textila produkter, som kommer att ersätta alla tidigare lagar angående märkning av textilier.

Promemorian innehåller förslag till en lag om märkning av textilprodukter och en kompletterande förordning. Förslagen syftar till att anpassa svensk rätt till Europaparlamentets och -rådets förordning (2011-09-11) om märkning av textilprodukter. EU-förordningen, som ersätter tre tidigare EU-direktiv om textilmärkning med i allt väsentligt samma sakliga innehåll, tillämpas från den 8 maj 2012.

EU-förordningen säger att textilprodukter får tillhandahållas på marknaden endast på vissa villkor. Syftet är att harmonisera benämningarna på textilfibrer samt etikettering och märkning av textilprodukter. Härigenom ska den inre marknaden fungera bättre och konsumenterna ges korrekt information.

Den nya lagen kompletterar EU-förordningen och anger att marknadskontrollen i fråga om textilprodukter, dvs. tillsynen över att EU-förordningen om textilprodukter följs, ska utövas av den myndighet som regeringen bestämmer.
Denna marknadskontrollmyndighet ska bl.a. få meddela de förelägganden och
förbud som behövs för att regelverket ska följas.

Den föreslagna lagen innehåller också en bestämmelse om ersättning för
provtagning och varuprover i vissa fall samt bestämmelser om tystnadsplikt och överklagande.

I den nya förordningen utses Konsumentverket till marknadskontrollmyndighet. Lagen och förordningen föreslås träda i kraft den 1 november 2013. Äldre författningar om
märkning av textilier ska samtidigt upphöra att gälla.