179-åring tar steget in i framtiden

Publicerad
2013-10-18
Skribent
Eric Windahl

Det anrika textilföretaget Ljungbergs Textil har en otrolig erfarenhet av textilproduktion med inte mindre än 179 år av aktiv verksamhet. Genom att kombinera den enorma mönsterbank som finns i företaget med nyutvecklade mönster siktar de nya ägarna på att bredda erbjudandet och att nå fler målgrupper under namnet Ljungbergs Factory.

Den nya strategin är e-handel
I februari 2013 tog Jan Carlstein och Jonas Wåhlander över Ljung¬bergs Textil. Namnbytet är det första steget i arbetet med att förnya företaget. Målsättningen är att växa genom att erbjuda fler produkter till fler målgrupper, bl a modeindustrin.
Ljungbergs Factory har också lanserat en ny webbshop; ljungbergsfactory.se som erbjuder hållbara och högklassiga produkter direkt till konsumenten.

Nyström Persia har anlitats som strategisk designpartner. Ett av Nyström Persias uppdrag är att inventera Ljung¬bergs omfattande mönsterbank och identifiera guldkornen. Dessutom ska man skapa helt nya mönster åt Ljungbergs och bygga upp samarbeten med nutida designers. Tanken är att skapa ett nät¬verk av formgivare som ska ge ny glans och styrka åt varumärket Salmiak.

Klassiska Pythagoras
Förutom helt nya mönster i Ljungbergs anda ska det nya design¬samarbetet resultera i att vi får se moderniserade varianter av klas¬siska mönster. Första exemplet är mönstret Salmiak som är inspirerat av Sven Markelius klassiska Pythagoras från 1950-talet.

– Det finns så många spännande mönster och produkter att ta fram, vi sitter mer eller mindre på en guldgruva som bara väntar på att bli framgrävd, förklarar företagets VD Jonas Wåhlander.

Salmiak lanserades 18 juni i Stockholm. Exklusiva sidensjalar är de första produkterna i det nya mönstret. Det här är första gången på 100 år som siden trycks för hand i Sverige igen. Orsaken till den långa pausen är den komplicerade processen för sidentryck. Sjalarna är de första produkterna i en klädkollektion som lanserades i augusti. Naim Josefi, vinnaren i Project Runaway Sverige år 2012 kommer att rita den övriga kollektionen. Andra produkter i det nya Salmiak-mönstret är tapet och tyg i metervara samt sängkläder och kuddfordral.

SM513 Salmiak-tapet (2)