Betala med QR-kod på fakturan

Publicerad
2013-09-03
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Övrigt

Nu kan man enkelt betala sin faktura med hjälp av en QR-kod på själva fakturan. Man skannar av koden och därefter svarar banken för att betalningen genomförs på rätt dag och till rätt mottagare. Målet är att det ska bli enklare att betala, bl a slipper man långa OCR-nummer.
Det är ekonomiföretaget Visma som har tagit fram lösningen som automatiskt förser fakturan med en QR-kod. Koden innehåller all den information banken behöver för att kunna genomföra en betalning. Lösningen lanseras som en öppen standard, tillgänglig för både konsument och företagare.

– Vi ser det här som ett genombrott för elektroniska betalningar. Vi vill att alla banker, programleverantörer och företag som printar fakturor får tillgång till tekniken – även våra konkurrenter, säger Rolf Dahlberg, VD för Visma Spcs.

Visma har avtal med Nordea som kommer att införa scanning av QR-koder i sin bank-app. Diskussioner pågår även med andra affärsbanker. För de flesta banker är det förhållandevis enkelt att komplettera med en funktion för QR-läsning eftersom de redan har appar till sina internetbanker.

– Vi anser att det är viktigt att förenkla både för privatpersoner och för företag. Med Vismas stora kundunderlag innebär det att vi ganska omgående får många fakturor med QR-kod på. Med andra aktörers hjälp blir genomslaget ännu större. Vår målsättning är att skapa en ny de facto-standard som alla kan använda, säger Rolf Dahlberg.
QR TIME APP 2