Elektriskt ledande textil utan metall

Publicerad
2013-06-10
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Övrigt

Elektriskt ledande fibrer är nyckelkomponenter för smarta och interaktiva textilier. Ofta integreras t ex silvertråd eller koppar i textilen för att ge materialet ledande egenskaper. Nu har doktoranden Tariq Bashir på Institutionen Ingenjörshögskolan och Smart Textiles vid Högskolan i Borås och Chalmers, lyckats skapa elektriskt ledande textilier utan hjälp av metaller.

Tariq Bashir

Det finns redan idag ledande fibrer med olika tillämpningar, men ledningsförmågan är relativt låg eller så är hållbarheten på materialet inte den bästa. Det brister eller krackelerar lätt. Svårigheten ligger i att få fram textila material som har bra ledningsförmåga och samtidigt är tillräckligt sega, följsamma eller hårda, beroende på användningsområde.

– Mitt arbete handlar om utveckling av ledande fibrer genom att använda ledande polymer i förening med helt vanliga textilier, förklarar Tariq Bashir.

Ångar in kemikalier i textilier
Han har använt en metod som innebär att fibrerna utsätts för en förångning av elektriskt ledande polymerer eller plaster. Kondensen lägger sig som en film kring de textila fibrerna,
som därmed får goda ledande och mekaniska egenskaper. Dessutom behåller textilierna sin flexibilitet och känns som vanliga obehandlade textilier.

– Dessa textila fibrer har en ljus framtid. Som exempelvis solcellspaneler. Genom att använda lager-på-lagermetoden kan man varva olika lager med olika kemikalier som ska ge olika egenskaper, förklarar Tariq Bashir.

Just solceller har han jobbat en del med i liten skala. Dock behövs mera resurser och ökat forskningssamarbete för att kunna gå vidare. Intresset för Tariqs elektriskt ledande polymerfibrer har dock redan väckts.
Umeå Universitet tittar på tillämpningsmöjligheter för hans ledande textilier för biobränsleceller. Campus Norrköping och Linköpings Universitet ser eventuella tillämpningsområden för termo-
elektricitet. Linköpings Universitet ser även möjligheter för stickad struktur för biomimetisk tillämpning, som handlar om att härma naturen för att konstruera smarta tekniska lösningar och på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, är man intresserad av fibrerna för att tillverka membran till antistatiska luftfilter.

s.22