De dumma får bestämma för de är flest

Publicerad
2013-05-24
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Ledare

Nu är den här … valrörelsen som vi alla gått och väntat på, eller kanske inte. Det är visserligen nästan 1,5 år kvar innan valurnorna ska dammas av, men det ska börjas i tid. Och det gjorde det med en TV-sänd partiledardebatt med sju kavajprydda herrar och en dam i mot-
svarande kvinnlig outfit. Lite lustigt att det är just politiker som hela tiden kräver att näringslivet ska ha genusbalans – annars kvotering. Det verkar som om de inte är medvetna om vilket glashus de sitter i.

Fast det är väl inte så noga med politiker och anställda i offentliga sektorn. De får ha sina förmånliga fallskärmar, sina brister på effektivitetsmått, ojämlik lönesättning sett ur ett genus-
perspektiv och lite allmänt smusslande. Det viktiga är att näringslivet sköter sig och då behövs kontroller och administrativa rutiner, detaljerat uppgiftslämnande och ytterligare pålagor. Skulle näringslivet dessutom gå med vinst, måste det åtgärdas på ett radikalt sätt.

Nu får man inte ställa för stora krav på politiker eller tjänstemän i offentliga sektorn. Det ska gudarna veta att det är tufft att vara näringsminister om man inte har någon erfarenhet av företagande eller vanligt arbete, utan bara pryat i en jeansbutik, haft ett par sommarkneg och jobbat på ett café i London två veckor.
Nu gäller det här inte bara statsråd och generaldirektörer, utan också partiledare och ekonomisk-politiska talesmän liksom byrådirektörer och kanslichefer. Erfarenheter av den verkliga verkligheten kan anses vara en lyx som man inte vill pråla med, en extravagans som inte hör hemma i politikens och myndighetsutövandets korridorer.

Istället är det nu viktigt med demokrati, framförallt vår hederligt svenska representativa demo-
krati. För vi har 9 566 945 medborgare totalt i landet varav 7 033 019 var röstberättigade i valet 2010. Samtidigt har vi, enligt partiernas egna uppgifter, 273 639 personer som är med-
lemmar i ett politiskt parti; det blir 2,8% av hela landets befolkning eller 3,9% av samtliga röstberättigade.
Undersökningar visar att knappt 25% eller 68 410 av de som är medlemmar i ett parti också är aktiva. Resten är passiva medlemmar.

Lägg till det att vi har 290 kommuner i landet med i genomsnitt åtta partier med varsina valberedningar om i genomsnitt fem personer. Det innebär att vi inför valet 2014 har 11 600 personer i politiska valberedningar som ska välja bland 68 410 personer vilka som ska få utgöra de 35 000 förtroendevalda som ska väljas söndagen den 14 september 2014.

Låter det knepigt och krångligt – inte alls; det är jätteenkelt. Det kallas representativ demokrati eller som en klok gammal dam sa till mig; demokrati är när de dumma får bestämma för att de är flest.

Lars Knapasjö