Kapsylen ger smaken

Publicerad
2013-05-10
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Övrigt

Ett unikt förslutningssystem vid namn Gizmo har nyligen lanserats. Det är ett system, som gör att drycker av olika slag inte smaksätts förrän i samma stund som de öppnas. Det skriver facktidningen Packnyheter.

Kapsylen ger smaken  Kapsylen ger smaken

Det patenterade konceptet består av en liten formsprutad behållare i kombination med skruv-
kapsyl i plast. Inne i behållaren, som rymmer aktuella smaksättare, vitaminer, färgämnen etc, råder övertryck och när kapsylen öppnas, punkteras behållaren och innehållet rusar ner i flaskan och blandas med vätskan.

Den trycksatta behållaren under kapsylen kan anpassas i storlek till olika typer av kapsyler och till den exakta mängd av färgämnen, smaksättare, vitaminer, mineraler, örtkoncentrat mm, som behövs för respektive produkt.
De inneslutna tillsatserna är skyddade mot yttre påverkan från UV-ljus och inträngande syre, vilket gör att inga kemiska konserveringsmedel behövs.

Genom att drycken inte smaksätts förrän vid konsumtionstillfället, så genomgår den inte heller sådana smak- och funktionsnedsättande förändringar som andra liknande drycker utsätts för under transporter, lagring och butiksexponering.
Giszmo-förslutningarna tillverkas av tyska plastförpackningsspecialisten RPC Bramlage-Wiko och marknadsförs av företaget Gizmo Beverage.