Kanske världspremiär i Falun

Publicerad
2013-05-29
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Reportage

I bostadsområdet eller utanför kontoret. I samband med mässor eller omfattande renoveringar. För att visa vägen eller för att berätta när din butik håller öppet. Information till hundägare eller busspassagerare. På plåt, plast, tyg eller vinyl.
Det är den välkomnande inledningen på IR Skylts hemsida och rubriken lyder; Vi hjälper dig att berätta något viktigt.

IR-skylt

– Mycket finns det att fundera över innan du bestämmer dig för hur din skylt ska se ut. Men du behöver inte känna dig villrådig. Vi på IR-skylt hjälper dig hela vägen; från att klura över vilken slags skylt som verkligen passar ditt behov till montering, service och underhåll, skriver Matti Lindberg, grundare och VD på IR Skylt AB.
– Du behöver inte kunna något alls. Slå oss en signal så fixar vi ditt skyltbehov. Stort eller litet.

Bakgrunden till vårt besök hos IR Skylt på Stigaregatan 17 i Falun är ett mail från Bengt Bjälmén på Molanders Sign&Display AB. Han berättar i mailet att IR Skylt har investerat i en Durst Omega 2, som kan komma att bli den allra första installerade Omega 2 i världen när den rullade igång fredagen den 1 mars.

– Omega 2 är en Fine Art-skrivare som använder UV-LED teknik i lamporna samt bläck som är anpassat till UV-LED-teknik, berättar Bengt Bjälmén.
– Den har en upplösning på upp till 1728 dpi och det till en låg kostnad per kvm.

Den printar både rulle-till-rulle och skivmaterial. Omega 2 är också väldigt kompakt i storlek. Den är designad för att ta upp minimalt med golvyta, men den skriver ändå bilder upp till 160 cm i bredd och till vilken längd som helst.
Maskinen är kapabel till att skriva upp till 35 kvm per timma och den tappar inte i hastighet när man printar vitt.

IR-skylt (2)
Andreas Lindberg ocg Bengt Bjälmén.

Snart 40-årsjubileum
I början på 70-talet arbetade Matti Lindberg från Falun som inredare av bl a Hemköps-butiker över hela landet. År 1975 startade han IR Skylt AB och började specialisera sig på skylttill-
verkning. Inte helt ovanligt började verksamheten i en liten källarlokal och vi pratar nu om handskurna bokstäver och logotyper, om gnuggisar som projicerades på väggen för att skäras ut manuellt.
Tre år senare, 1978, föddes Andreas. Han tog studenten 1997 och har sedan dess arbetat heltid på företaget. Självklart var han med i verkstadslokalerna redan i tidig skolålder, så han har på nära håll kunnat följa utvecklingen. De nuvarande lokalerna på Stigaregatan, alldeles intill DalaDemokraten flyttade man till för drygt tio år sedan.

– Jag började ju på golvet och har gjort varje moment, kan varenda maskin, berättar Andreas Lindberg.
– I slutet av 90-talet började vi investera i digitala printar och det är idag den största delen av vår verksamhet. Vi trycker mycket bildekor, men digital print är huvudsaken numera.

Idag har Matti Lindberg börjat trappa ner lite och överlämnar allt mer till Andreas, som nu har huvudansvaret för administrationen, säljaktiviteterna, offerter och kalkyler och så framförallt kundkontakterna.

År 2015 är det dags för ett 40-årsjubileum och det råkar dessutom sammanfalla med VM i Falun. Den 18/2-1/3 2015 kommer världseliten inom längdskidor, backhoppning och nordisk kombination att finnas på plats i Falun, för att göra upp om vem som är bäst i världen i de här olika grenarna. Hela 21 guldmedaljer ska delas ut under loppet av 12 dagar och VM-organisationen arbetar hårt för att förbereda för ett fantastiskt VM här i Falun.
År 1954, bara nio år efter andra världskriget, arrangerades den första VM-tävlingen för skidor i Falun.
IMG_4266

Kundbredd
Merparten av kunderna finns i Falun med omnejd i Dalarna, men IR Skylt har också haft och har stora kunder med uppdrag även utanför landet. Det handlar om Vägverket och om Scania, men också om Gustafs Scandinavia, som tillverkar bl a estetiska och skräddarsydda akustikpaneler för vägg- och takbeklädnad med höga akustiska egenskaper och med en av den bästa brandsäkerheten i sin klass.

– Vi får för McDonalds räkning färdiga väggskivor, som vi printar och som sedan går tillbaka till Gustafs strax söder om Borlänge, där de har en egen lacklina, säger Andreas Lindberg.
– I höstas gjorde vi 6 st McDonalds-restauranger och under 2013 ska vi göra ytterligare 15 restauranger i bl a Danmark.

Här kommer Omega 2 väl till pass, inte minst för att den har färger som sitter bättre och det till en lägre produktionskostnad. Den har en tystare gång och UV-LED betyder mindre energi-
förbrukning. Den drar mindre bläck och ger inget bläckspill.

– LED-lamporna ger ungefär 32 grader, medan traditionell UV kommer upp i en värme på 50-60 grader, berättar Bengt Bjälmén.
– Dessutom måste traditionella UV-lampor bytas efter ca 1 000 timmar, medan LED-lamporna klarar 20 000 timmar eller egentligen maskinens fulla livslängd.

Banderoller, rollups och liknade är produktsegment som är utsatta för en väldigt hård pris-
konkurrens. Prisdumpningen gör att IR Skylt siktar in sig på segment med mer udda produkter, där man kan ta betalt.
Generellt i branschen är tendensen densamma. Idag fräser man i glas och acryl, printar på mattor, gör tavlor på canvas och försöker hitta kundspecifika lösningar, där man kan ta betalt. IR Skylt har alltid strävat efter att ha den bredden och passar hellre än man tillverkar med oacceptabel avans.

Här är det en styrka att kunna trycka på plåt och ha tillgång till en egen verkstad för både klippning och bockning. Något som IR Skylt haft sedan länge.

Ömsesidigt förtroende
Sedan snart 10 år tillbaka har Bengt Bjälmén varit den som hjälp IR Skylt att hitta rätt i utbudet av maskiner. Det började 2004 med en Océ-printer 60×60. Sedan har det även blivit en Arizona 250 och nu senast Omega 2.

– Man kan säga, att jag nu har vad jag behöver ha i maskinväg, förklarar Andreas Lindberg. Dels Omega 2 och så Seiko 104 med 2,6 m bredd.
– På prioriteringslistan finns ett nytt skärbord; antingen Zünd eller Kongsberg.

Samtidigt med inköpet av Omega 2 har också en del utrustning sålts ut, för att lämna plats till nyinvesteringen.

– Jag tycker det finns ett ömsesidigt förtroende mellan oss och Bengt och han har följt oss i hela vår utveckling på den digitala sidan, säger Anders Lindberg.

Fast framtiden kommer också att bjuda på nya möjligheter och utmaningar.
Såväl DalaDemokraten som IR Skylt och övriga företag kommer att lämna den nuvarande fastigheten. Det betyder att man just nu funderar på nya lokaler; hyra eller bygga i egen regi.
Det mesta lutar åt att det blir hyrda lokaler och önskemålet är då en ljus och öppen planlösning på minst 400 kvm och med en stor, hög port.

– Vi behöver en lokal som ger ett optimalt flöde i produktionen och gör det enkelt att ta in t ex lastbilar för dekorapplicering.

IMG_4282

Nätverk allt viktigare
Direkt efter vårt möte flyger Andreas Lindberg ner till VM i skidor i italienska Val di Fiemme. Andreas är, liksom sin pappa Matti varit, engagerad i organisationen för VM i Falun, nu inför 2015, och har bl a hand om reklamen utefter banorna. Nu ska han ner för att träffa kollegor inom FIS, världsskidsportförbundet, och utbyta erfarenheter och synpunkter.

– Den personliga kontakten och det personliga mötet betyder allt mer för att skapa affärer, menar Andreas Lindberg.
– Det handlar om långsiktiga kontakter, om att skapa win-win-situationer. Tar vi världscupen var det ju en jätteboom med enormt höga tittarsiffror och det är lite av morgondagens marknadskommunikation även för oss lite mindre företag.

Nu sträcker sig nätverkandet inte bara till skidsporten, utan Andreas Lindberg har ett starkt motorintresse. De två konkurrerande racingserierna i svensk motorsport; STCC och TTA slog sig samman i höstas.
Ett av stallen heter Brovallen Design med fyra bilar. Här är Andreas Lindberg också aktiv.

Positiv utveckling
IR Skylt består idag av fyra heltidsanställda samt timanställd personal vid behov. År 2011 hade man en omsättning på 4,3 miljoner kronor, som steg med nästan 10% under 2012, som var ett år där många andra backade i siffrorna.

– Januari i år var all-time-high för vår del, poängterar Andreas Lindberg.
– Normalt är januari årets sämsta månad, men nu indikerar det på att vi kan komma att hamn en bra bit över 5 miljoner kronor.

Nu är det inte bara digital print, skidor och racing som ockuperar tiden för Andreas Lindberg. Därhemma väntar, som Andreas säger, tre fräcka, häftiga brudar varav två är enäggstvillingar och nyligen passerat 18-månadersstrecket.
Det riktigt lyser om pappa Andreas när han visar bilderna på sina tvillingdöttrar och vad kan väl mer glädja en mas än vackra kullor.

Text; Lars Knapasjö
Foto; Martin Eriksson