Företag kan leda oss ur krisen

Publicerad
2013-03-26
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Övrigt

Vägen ur den nuvarande krisen är att satsa mer på entreprenörskap och företagande. De gamla recepten med penning- och finanspolitik har urholkats. Med bra villkor för företagande så kommer jobben genom investeringar och ökad konkurrens, ny teknik och innovationer.
Det här skriver några ekonomer på Entreprenörskapsforum och hänvisar till OECD-studier som visar att 20-40% av produktivitetsökningen sker genom att gamla företag ersätts av nya. Ekonomerna pekar på att ökat entreprenörskap efter ca två år följs av en uppgång i konjunk-
turen. För att stimulera ett tillväxtorienterat entreprenörskap trots lågkonjunkturen bör bl a finansieringen för mindre företag underlättas och företagens regelbörda minska. Det är viktigt att också jobba långsiktigt med att få en bra regional entreprenörskapskultur.

Ekonomernas rapport stöds av en demografisk analys som innebär att Sveriges BNP per person kan antas sjunka med 1,5 procentenheter till år 2020 enbart genom att en allt mindre andel av befolkningen kommer att vara i arbetsför ålder.
För att motverka detta krävs ökad produktivitet. Det sker alltså bäst genom nya effektiva företag som sätter press på de gamla. Det krävs alltså företag för att innovationer ska nå marknaden och entreprenörer för att skapa samhällsekonomiska vinster.

www.entreprenorskapsforum.se