Nytt lagförslag om blankning

Publicerad
2013-02-08
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Övrigt

Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen med ett nytt lagförslag som är tänkt att komplettera EU:s blankningsförordning. Den 1 november 2012 började EU:s förordning tillämpas i Sverige med syftet att minska riskerna för att sk blankning skapar instabilitet på finansmarknaderna.

Blankning används generellt för att spekulera i en fallande kurs för ett specifikt värdepapper, ofta ett börsbolags aktie eller ett statspapper. Blankning innebär att man säljer t ex en aktie som man inte äger vid försäljningstidpunkten. Istället lånas värdepapperet, mot ränta, av en långivare för att lämnas tillbaka efter att man har köpt tillbaka aktien. I praktiken kan en blankningsaffär ses som en omvänd aktieaffär där köp- och säljtillfället sker i omvänd ordning.

Under finanskrisen 2008 debatterades blankning och i flera länder förbjöds blankning av framför allt finansaktier i ett försök att stävja de fallande aktiekurserna. EU:s förordning om blankning innehåller bl a bestämmelser om anmälningsplikt och skyldighet att offentliggöra blankningspositioner.
Den nya lagen, som föreslås träda i kraft den 1 januari 2013, reglerar bl a Finansinspektionens övervaknings- och utredningsbefogenheter, samt möjligheter att ingripa vid överträdelser av förordningen.