Koka ägg utan vatten

Publicerad
2013-02-21
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Övrigt

Det låter som en omöjlighet, men den ryska designbyrån Kian har tagit fram ett fungerade förpackningskoncept, som heter Gogol Mogol. Det består av ett äggformat hölje som innesluter ägget. När man sedan avlägsnar ett skyddande membran i höljet, påbörjas en kemisk uppvär-
mningsprocess och inom kort, bara några minuter, kan förpackningen öppnas – och ägget är kokt.

Gogol Mogol

Hemligheten med höljet till den äggformade förpackningen är att det är uppbyggt av flera lager. Ytterlagret är ett kartonglager, tillverkat av återvunnen fiber, innanför har vi ett ämne, som fungerar som katalysator och längst in finns ett speciellt, lite hemligt, material, som blir varmt när det kommer i kontakt med katalysatorn.

Förpackningen är konstruerad så att man, när ägget är färdigkokt, lätt kan lyfta av toppen och äta ägget direkt ur förpackningens underdel, som ur en vanlig äggkopp.

Varje ägg är individuellt förpackat i en Gogol Mogol, men finns också i cirkelformade 5-pack, som i sin tur staplas på höjden.

Gogol Mogol, som fått namnet efter en populär rysk äggrätt, vann första pris vid den senaste upplagan av den välkända förpackningsdesigntävlingen Pentawards.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman