Direktreklamen klarar sig

Publicerad
2013-02-07
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Övrigt

När reklaminvesteringarna minskar i Sverige står sig oadresserad reklam väl i en lågkonjunktur. Samtidigt pekar en europeisk jämförande studie av direktreklam i tjugo europeiska länder på att företagen generellt inte har minskat sina investeringar i direktreklam.

Den europeiska branschorganisationen för direktreklam, European Letterbox Marketing Association, ELMA har genomfört den första jämförande studien av direktreklam i Europa. Den visar att företagen på en marknad som är värld 3,8 miljarder euro i medieinköp generellt inte har minskat investeringarna i direktreklam.

Eva Ryss Nyström
Eva Ryss Nyström, VD Svensk Direktreklam.

– Direktreklam försvarar sin position väl i lågkonjunkturer eftersom den står i direkt relation till ökad försäljning. Vår erfarenhet från tidigare lågkonjunkturer är att företagen inte drar in på sina investeringar i direktreklamen utan snarare tvärtom. Detta förstärker bilden av direktrek-
lamen som en kostnadseffektiv kanal, säger Eva Ryss Nyström, VD Svensk Direktreklam.

När IRM (Institutet för reklam- och mediestatistik) presenterade sin rapport över reklaminves-
teringarna för det andra kvartalet 2012 visade den att investeringarna i den oadresserade direktreklamen för första halvåret 2012 fortfarande ligger på en stabil nivå. Morgonpressen visade på negativa siffror i såväl storstadspress som landsortspress, medan oadresserad direktreklam minskade marginellt jämfört med föregående år.

Klimatkompenserat
Under 2010 var volymen för direktreklam i Sverige 3,2 miljarder DR-utskick om året och placerar sig därmed på en 12:e plats i Europa. Enligt ELMA tar de svenska hushållen emot i genomsnitt 19 DR-utskick i veckan, vilket kan jämföras med 37 i de holländska hushållen.

På Svensk Direktreklam är det den klimatkompenserade oadresserade direktreklamen som har ökat mest i volym. Klimatkompenserad direktreklam lanserades för snart två år sedan och har blivit uppskattad av kunderna. Myndigheter, organisationer, politiska partier, livsmedels- och butikskedjor m fl väljer den nya gröna direktreklamen.

– Tillsammans med våra kunder har vi klimatkompenserat över 4 000 ton koldioxid. Alla mark-
nader är unika, men vi tror att på den svenska marknaden är det framför allt de miljövänliga alternativen som kommer att vinna mark och det är också detta som har ökat mest hos oss i år, säger Eva Ryss Nyström.