Allt fler hittat Kronans flaggor via nätet

Publicerad
2013-02-20
Skribent
Josefin Nässlander

Flaggfabriken Kronan i Helsingborg, 80 år i år, har gjort succé på nätet. Nio av tio kunder säger att de hittat företaget via sökordsoptimering. Företagets VD Mats Wedlin förklarar varför:

– Vi har jobbat aktivt med sökord på vår nya hemsida och med betalda annonser via Google. Ord som företagsflagga, banderoller och standar är bara några exempel på sökbara ord hos oss. Resultatet har blivit över förväntan. Den vanligaste nätkunden är en privatperson.

Flaggfabriken Kronan

Svenska flaggans dag den 6 juni är inte längre så viktig för Sveriges ledande tillverkare av flaggor.

– Idag ligger 80% av vår omsättning hos företag, statliga verk och organisationer. Andelen privatkunder landar under 10%. Våra produkter finns hos de stora järn- och byggvaruhusen runt om i landet för konsumentledet. När det gäller våra företagskunder har vi en direktdialog med beslutsfattare och slutanvändare.

Årets fem första månader har startat ungefär som Mats Wedlin väntat sig:

– Det är något mer återhållsamt i handeln jämfört med förra året. Vi ligger än så länge en bit under fjolårets siffror. Inte på så sätt att volymerna dyker, långt därifrån. Det beror främst på att kunderna köper oftare och mindre vid varje tillfälle. Jag räknar med att omsättningen för 2012 ska landa runt 15 miljoner kronor. Visserligen en bit upp till vårt toppår 2008 med 17,5 miljoner.

Svenska nationalflaggan köps inte bara av privatpersoner. Svenska företag med utlandsverk-
samhet är stora kunder. Sedan många år tillbaka är Flaggfabriken Kronan också leverantör av flaggor till UNICEF och FN.

Var finns tillväxten i flaggbranschen?

– Svårt att säga. Branschen är väldigt konservativ med väldigt traditionella produkter. Det finns inga fantastiska innovationer som skulle öka vår omsättning radikalt. På materialsidan händer inte heller så mycket. Flaggorna tillverkas i Asien av polyesterfiber. Än så länge har vi inte haft några förfrågningar om flaggor i eko-material. Inte ens från Miljöpartiet som vi levererat till.

Flaggfabriken Kronan, som är medlem i TEKO och har sex anställda, marknadsför reklamflagg-
or, vepor, banderoller, beachflaggor, roll-up, solparasoller, standar, bordsflaggor, fanor, örlogsflaggor, nationsflaggor, vimplar och andra flaggprodukter.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman