Tapetserarmästarnas Mecca

Publicerad
2013-01-16
Skribent
Redaktionen

Under ett par dagar i början av oktober var Nyköping något av ett Mecca för landets tapetserarmästare. Det var nämligen då som organisationens Branschdagar gick av stapeln och det på konferens- och spa-hotellet Sun Light. Välbesökta som alltid och uppskattade som vanligt.Sveriges Tapetserarmästare är en branschorganisation för möbeltapetserare, gardindekoratörer, sadelmakare och bilsadelmakare. Det är fyra yrkesgrupper som säger sig gemensamt stå för yrkesskicklighet, tradition och trender.

Tapetserarmastarnas-mecca-11

På sin hemsida skriver man;
– Yrkesskicklighet är vårt hantverkskunnande och vår yrkesstolthet.
– Tradition står för vår kompetens att förvalta hantverksyrkets historiska utveckling.
– Trender innebär att vi håller oss uppdaterade inom nya tekniker och material samt följer med vad som händer inom färg, form och inredning.
Temat för årets Branschdagar var Miljö och Återvinning. Inom branschen är det allt fler kunder som efterfrågar produkter som är både producerade under justa villkor och som är skonsamma för miljön.
– Det här är ett växande område som kan generera nya affärsmöjligheter, förklarar Katarina Nilsson, ordförande i Sveriges Tapetserarmästare.
– Under Branschdagarna var det många aktörer som presenterade ekologiska textilier, produkter av återvunnet material och andra nyheter på temat hållbart, som kan komma att intressera den allt större gruppen av miljömedvetna kunder.

Tapetserarmastarnas-mecca-6

Bra miljöval
Under Branschdagarna fick deltagarna också en guidad tur på Sörmlands Museum, som visade upp sin anrika textilsamling med bl a möbelsamlingen från NKs verkstäder från tidigt 1900-tal. Här kunde man t ex se Elias Svedbergs egna Triva-modeller; möbler man monterade hemma som en slags föregångar till IKEA.
För att ytterligare understryka dagarnas miljötema kom Weronika Rehnby, som är handläggare för kemiska produkter och textil på Naturskyddsföreningen och pratade om just Bra Miljöval.

Färger går hem
Bland utställarna hittade vi ACG Nyström AB, som bl a ställde ut två rejäla symaskiner för grovsömnad; Unicorn 5400 och Pfaff 2235 PowerLine. En annan maskin i samma kategori var Mauser 1245, som med sin alternerande matning anses både robust, enkel och prisvärd.

– Det har varit och är tuffa tider för tapetserarna och därför är det viktigt att vi som leverantörer hjälper till att skapa lönsamma affärsmöjligheter, berättar Peter Rindemo, som varit på ACG Nyström i drygt 17 år.
– Själva sömnaden är bara 15-20% i tapetserarens arbetsproduktion, därför måste vi på ett optimalt sätt anpassa oss till kundernas olika behov, påpekar Jan Aronson, kollega till Peter Rindemo.

Jan Aronsson och Peter Rindemo, ACG Nyström

Jan Aronsson och Peter Rindemo, ACG Nyström

För ACG Nyströms del innebär det exempelvis att lansera attraktiva tillbehör och maskiner. Något som man verkligen uppmärksammar är en traditionell, nyrenoverad symaskin i Elfsborgs färger; gult och svart. Kanske ett sätt att hylla IF Elfsborg, som vann SM-guld i en oavgjord match (1-1) mot Åtvidabergs FF inför en fullsatt Borås Arena.
På tillbehörssidan är färgglansiga trådar för dekorsömnad mycket populär och finns i en mängd olika kulörer.
Utställningshallen var full av intresserade och engagerade besökare, som kände och klämde på knappar och tyger. Här diskuterades det livligt om olika kvaliteter och trender. Inte långt från ACG Nyström AB hittade vi en kollega och konkurrent; Indukta AB som marknadsför märken som Pegasus och Dürkopp Adler.

– Branschdagarna är ett väldigt bra forum för oss, säger Ulf Evertsson från Indukta.
– Det ger oss möjlighet att träffa många tapetserare under dessa dagar. Vi är alltid med och ställer ut på Branschdagarna; några affärer blir det alltid.

Hos Indukta tycker man, ungefär som hos ACG Nyström, att investeringsviljan är relativt god och man ser ljust på branschens framtid. Inte minst eftersom man får en känsla av en föryngring i tapetserarleden.

– Vår tapetserarmaskin Dürkopp Adler 367 är fortfarande den som är mest efterfrågad, men även vårt miljövän-
liga, vattenbaserade lim väcker ett stort intresse, avslutar Lennart Hall, också han från Indukta.

Tapetseraryrket är ett kvalificerat yrke. En tapetserare kan efter tre års utbildning avlägga gesällprov och efter ett godkännande, av yrkeskunniga granskningsmän, erhålla ett gesällbrev. Efter 6 år i yrket kan man sedan avlägga mästarprov och därigenom ta ett mästarbrev. Fast då handlar det också om mer än bara nål och tråd.

Text; Lars Knapasjö
Foto; Josefin Gustafsson