Valfläsket blir dyrt

Publicerad
2012-12-13
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Övrigt

Konjunkturinstitutets prognos är betydligt dystrare än finansminister Anders Borgs, som tecknade en positiv bild av den svenska ekonomin på Harpsund i slutet av augusti.

– Första halvåret i år var överraskande starkt, men de flesta tecken tyder på att det nu kommer att bli sämre, säger generaldirektören Mats Dillén.

Mats Dillén
Mats Dillén

Lågkonjunkturen fördjupas under hösten och under tredje kvartalet krymper den svenska ekonomin med 0,8% i skuggan av den pågående krisen i euro-området. Euroländerna har fortfarande lång väg tillbaka till balans, samtidigt som den starka svenska kronan plågar exportföretagen.

KI räknar med betydligt högre arbetslöshet än regeringen gör. Arbetslösheten kryper upp mot 8% nästa år för att sedan börja dämpas igen. Det betyder också att de offentliga finanserna inte alls utvecklas lika starkt och KI räknar med att det finns ett ganska blygsamt reformutrymme på totalt 20 miljarder kronor fram till 2016. Det innebär att det blir svårt för regeringen att presentera dyrbara vallöften eller skattesänkningar under valåret 2014, utan att riskera de stabila statsfinanserna.

Valfläsket blir dyrt