Patrik tar chansen

Publicerad
2012-12-21
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Övrigt

I Yrkes-SM tävlar svenska ungdomar i yrkeskicklighet, ny för i år var uppvisningsgrenen Grafisk design. Hittills har inte Grafisk design funnits med som tävlingsgren, men efter en lyckad uppvisning av Patrik Fredriksson, Tove Salomonsson och Amanda Frössevi, samtliga från Katrineholm, finns nu goda möjligheter att det blir en ordinarie gren i framtiden.

Patrik tar chansen
Patrik Fredriksson

Det mycket uppskattade bidraget bestod av en logotyp och rollup till Kullbergsdagen i Katrineholm, förpack-
ningen Sju sorters kakor till ett lokalt konditori samt en affisch och en broschyr för Yrkes-SM. Besökarna fick under de tre dagarna se montern fyllas med deras arbeten och på så sätt även få inblick i arbetet från idé till skiss och färdig produkt.


Vidare till VM i Leipzig
Bidraget gjorde succé och Patrik Fredriksson blev utvald att få vara med i Yrkes-VM i Leipzig, Tyskland som går av stapeln den 2-7 juli 2013. Här tävlar ca 800 tjejer och killar från olika länder i drygt 40 grenar inom teknik, industri och servicebranscher.

– De som anordnar tävlingen i Sverige ville ha med Grafisk design som gren till nästa år men vi fick komma med som uppvisningsgren i år och vi gjorde så bra ifrån oss att vår expert fick ta med en person till VM i Tyskland, och så valde han mig. Jag kom in lite på ett bananskal kan man säga, säger Patrik Fredriksson.

Med sig till Tyskland har han sin expert Lars-Åke Flodmark, som även är medialärare på Duveholmsskolan och den som valde ut Patrik till uppvisningen i Malmö. Experten är en person som kan yrket och som är med och bedömer de andra tävlingsdeltagarna.

Kräver bred kunskap
Först när själva tävlingen börjar får deltagarna reda på vad uppdraget går ut på, vilket betyder att man måste ha en bred kunskap i Grafisk design och de olika program man använder.

– Nu försöker jag förbereda mig och kommer ligga i hårdträning fram till sommaren. En del av de som är med
i tävlingen går inte i skolan utan de jobbar ju med det här. Jag måste lära mig alla program man jobbar med i grafisk design, hittills har jag mest jobbat i Photoshop.

– Jag har ingen utbildning i just grafisk design utan gick bild och form på gymnasiet för att bli Concept art-artist, men nu ger jag allt, jag går in för att vinna, avslutar Patrik Fredriksson.

Sju sorters kakor
Förpackningen Sju sorters kakor.