Med 100 000 dpi

Publicerad
2012-12-19
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Print & mer

Agency for Science, Technology and Research i Singapore har utvecklat en ny teknik för att skriva ut i färg i ultrahög upplösning. En teknik som kan komma att användas till att skapa kopieringssäkra vattenmärkningar, högdensitetslagring av data och högkvalitativa bilder.
Tekniken bygger på att varje pixel skapas av fyra nanostora partiklar bestrukna med silver och guld. Den färg de avger beror på diametern i varje cylinder samt avståndet mellan de fyra cylindrarna.

Metoden har bl a testats genom att man skrivit ut en bild av en kvinna i storleken 50×50 mikrometer. Den bilden har en upplösning på runt 100 000 dpi. Man valde den upplösningen, eftersom den överensstämmer med en fundamental optisk gräns. Om metoden kan skalas upp till mer vanliga utskriftsformat kan utskrifter med denna teknik överträffa alla andra tekniker.