Gratisreklam för miljoner

Publicerad
2012-12-04
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

För några veckor sedan lanserades Apples iPhone5 och i samband med det skrevs det spaltkilometer om den nya mobilen. Mediaanalysföretaget Retriever har uppskattat värdet på den medieuppmärksamheten till
ca 28 miljoner kronor på annonsmarknaden. Huvudkonkurrenten Samsung fick inte ens tiondelen så mycket exponering, när deras Galaxy S3 presenterades i våras.

 iPhone för varuskanning

iPhone 5 förekom i 926 artiklar av olika storlek och med olika vinklar i svenska redaktionella medier, tryckta och på nätet, under lanseringsveckan. När utrymmet i ord räknats och överförts till annonspriser blir värdet
27 599 341 kronor.

Det egentliga värdet för publiceringarna är dock flera gånger högre. En allmän tumregel inom PR- och reklambranschen är att en positiv redaktionell text om en produkt är värd 7-8 gånger mer än en annons.

 iPhone5