Fler chefer tror på neddragning

Publicerad
2012-12-12
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Andelen chefer, som tror att de behöver minska antalet anställda, ökar från 16% till 26% i jämförelse med förra året. Cheferna i tillverknings- och industrisektorn är de mest pessimistiska, där så många som var tredje chef bedömer att det kommer att bli aktuellt att dra ner på antalet anställda. Det visar en färsk undersökning från Ledarna bland 1 200 chefer.

Samtidigt tror allt färre chefer på nyanställningar under det kommande året. Endast 26% anger att de kommer att nyanställa i jämförelse med augusti 2011 då 41% av cheferna trodde på fler anställda.

annika elias
Annika Elias

-Åtgärder som nedskärningar och besparingar i verksamheterna verkar vara mer aktuella nu än på länge. I tider av arbetslöshet är det självklart oroväckande att så många chefer ser behovet av att minska antalet anställda, säger Annika Elias, ordförande i Ledarna.

De mest positiva cheferna finns i byggsektorn där 36% tror att konjunkturen kommer att bli något eller mycket bättre.

Så många som två av tre chefer tror på besparingar inom övriga personalrelaterade områden: 35% anger att det gäller resor och transporter, 31% anger personal- och företagskonferenser, 24% anger bjudluncher och 23% anger sommar- eller julfester som möjliga områden för besparingar.