Tobex satsar på design och teknik

Publicerad
2012-10-10
Skribent
Redaktionen

Med den nyanställda textildesignern Monica Yngvesson och två nyinköpta digitala tryckmaskiner, specialbyggda för textiltryck samt en ny fixeringsenhet satsar Tobex AB för framtiden.

Monica Yngvesson
Monica Yngvesson

Tobex trycker med pigment och dispersionsfärg, vilket gör det möjligt att trycka på de flesta textila material. Med ny uppgraderad programvara och nya maskiner kan Tobex trycka på naturmaterial med pigmentfärger och få en färgåtergivning som är väl i klass med reaktivfärger.

– Fantastiskt roligt att få ännu bättre tryckkvalité och att vi kan trycka bredare än något annat textiltryckeri i Norden, säger Torbjörn Johansson, VD för Tobex.

Företaget har nu 10 tryckmaskiner, vilket medför stor flexibilitet och de två nya tryckmaskinerna trycker med betydligt högre hastighet och upplösning. Den största maskinen har en maximal tryckbredd på 320 cm, vilket gör den till den bredaste tryckmaskinen i Norden som är avsedd för tryck på traditionella tyger som bomull och lin, men även för tryck med dispersionsfärger på bl a gardin och rullgardinstyger i polyester.

Ny textildesigner
Tobex satsar även på en personalförstärkning genom anställningen av textildesignern Monica Yngvesson som närmast kommer från Hemtex.

– Nu är vi redo att möta framtida utmaningar med vår breda kompetens och erfarenhet inom företaget. Monica ger oss nya möjligheter att även erbjuda designtjänster till de kunder som önskar det. I samarbete med våra kunder kan vi ta fram specialdesignade mönster eller hjälpa till med rapportering av tryckmönster, säger Eva Théen-Johansson, marknadskoordinator på Tobex.

I samband med årets upplaga av Stockholm Furniture Fair 2012 presenterades Tobex första minikollektion av mönster; Selected Variations, som visar på de stora möjligheter som den digitala trycktekniken erbjuder bl a i form av stora mönster/rapporter med många färger som inte går att trycka med konventionell tryckteknik.