Säkrare cigarettändare

Publicerad
2012-10-10
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Det gemensamma arbetet med marknadskontroller av cigarettändare, som utförts i Europa sedan 2007, har fått en påtaglig effekt. Genomförda tester visar att tändarna på den europeiska marknaden numera är säkrare, med färre allvarliga brister som kan utgöra en fara för konsumenterna.För att höja säkerheten på cigarettändare i Europa, inleddes 2007 det första gemensamma projektet för att samordna och genomföra marknadskontroller i de europeiska länderna.

Projekten samordnas av Prosafe med stöd av Europeiska kommissionen. Prosafe är en ideell organisation för marknadskontroller vars främsta syfte är att förbättra säkerheten för produkter och tjänster i hela Europa.

En påtaglig effekt
Resultat från 2011 visar att säkerheten hos tändare som säljs i Europa är betydligt bättre än för två år sedan, vilket bevisar fördelarna med en gemensam marknadskontroll. Hittills har cirka 2 600 tändare manuellt kontrollerats av deltagande myndigheter vid besök i butiker, hos importörer och grossister. Av de kontrollerade tändarna uppvisade 40% brister, framför allt formella, som till exempel felaktig märkning eller saknade instruktioner. De manuella kontrollerna har kompletterats med laboratorietester av 31 olika modeller.

Kontrollerna fortsätter
Endast 8% av tändarna, jämfört med 35% under 2009, hade stora eller allvarliga brister som kan innebära en fara för konsumenterna. Allvarliga fel på importerade tändare har sjunkit från 51% till 18%, sedan 2009. 65% av tändarna uppfyllde säkerhetskraven i testerna, jämfört med endast 46% under 2009.

Tillverkare, importörer och distributörer behöver även i fortsättningen bli påminda om sina skyldigheter vad gäller produktsäkerhet och bli informerade om att det inte är tillåtet att placera leksaksliknande eller icke barnsäkra tändare på marknaden.