Kvalitet börjar med ramvalet

Publicerad
2012-06-12
Skribent
Redaktionen

Uppfattningen är inte ny, utan alla inser nog att högsta kvalitet inom screentrycket börjar med valet av den rätta screenramen. Det säger också Wolfgang Lefering, som är VD för Hurtz GmbH.
Men, direktören för Europas marknadsledande tillverkare av screenramar, vet att många screentryckare arbetar med gamla eller veka screenramar eller får ramar tillverkade av någon som kanske säkert vet vad han gör.

– Det är viktigt att noggrant välja rätt screenram, inte minst om man arbetar med den moderna tekniken CTS (Computer to screen) eller med projektionskamera, menar Wolfgang Lefering.
– Man måste förstå vilka enorma krafter som påverkar screenramen under spänningsprocessen. En screenram, med t ex en längd på 2 m och som spänns upp till 20 N/cm, måste motstå en belastning på 400 kg på båda sidor.

Det är helt klart att en slumpmässigt vald screenram, eller gamla eller svaga ramar med olämplig profil inte kan klara dessa krafter.

– Många screentryckare måste avbryta sitt tryckjobb för att göra en ny schablon bara för att de har valt en felaktig screenram, förklarar Wolfgang Lefering.

Så liten deformation som möjligt
Det är sant att alla screenramar deformeras under spänningsprocessen – frågan är bara hur mycket. Med sämre utgångsmaterial kan deformationen bli så stor att väv/schablonytan inte längre blir plan. I ett sådant fall vid t ex CTS kommer det varierande avståndet mellan InkJet-huvudets munstycken och vävytan att resultera i att de print-
ade punkterna blir suddiga och i fel storlek. Vid fyrfärgs-rastertryck är olämpliga screenramar ofta orsaken till att Newton-värden och tryckavstånd varierar.

Resultatet blir vanligen att färgavdraget varierar, det uppstår registreringsproblem och man får en moiré-effekt.
Slutsats: för att kunna uppnå optimalt tryckresultat måste screenramens deformation hållas så liten som möjligt. Men hur skall screentryckaren kunna veta att de använder en korrekt screenram?

Wolfgang Lefering igen;
– Använd bara professionellt tillverkade screenramar och som spänns upp optimalt av professionella ramspännare. Detta garanterar ett reproducerbart tryckresultat som korrekt efterliknar förlagan.

I årtionden har Hurtz GmbH betraktat sig själv som screentryckarnas problemlösare. Företaget har utvecklat det största professionella profilsortimentet av aluminiumramar. Till och med ramlängder på 8 m är inte något problem. Med Hurtz Corner Lock System har man utvecklat ett löstagbart hörnförband, som inte bara sparar transportkost-
nader, särskilt för extremt stora ramar, utan som också möjliggör högsta stabilitet till lägsta vikt.