Digitala kulturer och Modevetenskap

Publicerad
2012-06-11
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Nu tar modet och vår digitala kultur steget in i akademin vid Lunds universitet. Två nya humanistiska utbildningar startar; kandidatprogram i digitala kulturer och modevetenskap.

Under de senaste åren har Institutionen för kulturvetenskaper gett eftertraktade enstaka kurser i digitala kulturer och i modevetenskap, men nu är det dags att lansera två hela kandidatprogram inom ämnena. Efter en under-
sökning, som visade att företag och offentlig sektor efterfrågade digitalt duktiga humanister, så skapades utbild-
ningen Digitala kulturer.

Digitala kulturer
Eftersom vår kultur och vårt vardagsliv har digitaliserats krävs det nya färdigheter, ny kunskap och nya redskap; och en ny generation humanister. Inom programmet Digitala kulturer får studenterna bl a lära sig att analysera Internet ur ett kultur- och samhällsperspektiv, ljud-, bild- och webbredigering, storytelling, att skriva för olika mål-
grupper, projektledning och omvärldsbevakning.

Programmet förenar teori och praktik. Projektarbeten genomförs i samarbete med företag eller andra organisationer och tio veckor av utbildningen är förlagd ute på arbetsplatser.

Modevetenskap
Kunskaper i modevetenskap har blivit centrala inom kulturella och kreativa näringar. De studenter som väljer kandidatprogrammet i modevetenskap kommer att tillägna sig teoretiska kunskaper, för att kunna analysera mode i tid och rum, men skaffar sig också praktiska erfarenheter och god kontakt med arbetslivet genom projektarbeten, verksamhetsförlagd utbildning och kurser i entreprenörskap och projektledning.